Yükleniyor
İndus Eğitim Danışmanlık Kurucu Danışmanı Efsun Yüksel Tunç ile yönetim danışmanlığı üzerine konuştuk.
Yönetim Danışmanlığı hizmetinden faydalanmak için herhangi bir ön koşul var mıdır?
Bir firmanın yönetim danışmanlığı hizmetinden faydalanabilmesi için ön koşul firmanın hedeflerinin, o hedeflere ulaşabilmek için ihtiyaçlarının ve mevut durumu ile ilgili farkındalığının olmasıdır. Yönetim danışmanlığı hizmetinde, hizmetten faydalanmak isteyen firmanın firmadaki yöneticilerin bireysel iş yapış şekillerine ve yöntemlerine bağlı kalmadan hedeflere ulaşabilmek adına, sistem, yapı ve süreçlerin oluşturulması söz konusudur. Firmanın patron ve/veya üst yönetiminin bu kabulle yol çıkması gereklidir.
Yönetim Danışmanlığı ihtiyacı olan her firma bu hizmetten yararlanabilir mi?
Sektör fark etmeksizin rekabet gücünü, cirosunu, verimliliğini artırmak, yönetim kadrolarını ve iş gücünü geliştirmek, stratejik yönetimi tesis etmek isteyen firmalar yönetim danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir ve yararlanmalıdır.
Şirketlerin Yönetim Danışmanlığı ihtiyacı hangi faktörlere göre belirleniyor?
Kurumsal varlığı korumak, marka imajını güçlendirmek, çalışan memnuniyeti ve bağlılığı artırmak ihtiyaçları firmaların karar vermesinde önemli faktörleri oluşturmaktadır. Riskleri erken tespit etme, krizler sistematik yönetme, insan kaynağının zorlu iş koşularında başarılı olmasını sağlama ihtiyaçlarıyla firmalar yönetim danışmanlığı almaya karar verebiliyorlar.
Yönetim Danışmanlığı projelerinde başarıya ulaşmak için gerekli şartlar nelerdir?
İhtiyacın doğru tespit edilmesi en gerekli şarttır. Aile Anayasası mı yazılması gerekiyor yoksa bir departmana ait süreçlerin mi iyileştirilmesi gerekiyor yoksa müşterilerden gelen şikayetlerin artmasına engel olacak bir sistemin mi kurulması gerekiyor. İhtiyaç baştan doğru belirlenirse başarıya da o ölçüde ulaşılabilir.
Yönetim Danışmanlığı projesi başladıktan sonra süreç nasıl işliyor? Projeye başlanıldığında firmalara net bir zaman aralığı verilebiliyor mu? Bu zaman aralığı hangi faktörlere göre belirleniyor?
Yönetim Danışmanlığına karar verildikten sonra proje temelde 3’e ayrılır. İlk faz “Analiz ve Tanı”’dır. Bu fazda mevcut durumu anlayabilmek ve tanıyı ortaya koyabilmek için detaylı bir analiz çalışması yapılır. Bu çalışmada danışmanlık firması ülkeye – sektöre – firmanın hedeflerine – iş gücü yapısına bakarak en doğru analiz yöntemlerini kullanır.
Ortaya çıkan tanıyla beraber firma için bir yol haritası da belirlenmiş olur. Teşhis ne kadar doğru yapılırsa yol haritası da o kadar firmanın beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanır. Yönetim danışmanlığı projelerinde, projeye dair net bir zaman birinci fazdan sonra verilebilir. Çünkü yol haritasını gördükten sonra yapılacak işlere göre zaman değişkenlik gösterir.
Firma yol haritasında önceliklendirme yapabilir, bütçe ve insan kaynağına göre projenin hızlı ya da yavaş ilerlemesini talep edebilir. Her yol haritasının mevcut durumdan arzu edilen duruma geçebilmek için bir zaman öngörüsü vardır, bu zaman aralığı firma üst yönetim yaklaşımı, bütçeler, VUCA dünyası, insan kaynağı gibi pek çok farklı faktörden etkilenmektedir.
İkinci faz “Çözüm Sunumu ve Uygulama”yı içerir. Yol haritasında ortaya çıkan gelişim alanlarındaki aksiyonlar için harekete geçilir. Çözümler yapılandırılmış bir şekilde sunulur, işlerlik kontrol edilir, iyileştirmeler yapılır.
Üçüncü faz “Değişimin ve Gelişimin Kalıcı ve Sürdürebilir Hale Getirilmesi”dir. Hedeflere giden yolda alışkanlıkların yönetimi çok kıymetlidir. Hele ki kültür dönüşüm ya da dijital dönüşüm projesi yapılıyorsa dirençlerle karşılaşılması, karşı çıkışların artması muhtemeldir. Danışman firmanın tüm bunları öngörüp önlemlerini alması, sürdürülebilirliği sağlayabilmek için destek sistemleri kurması gerekmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanlığının İnsan Kaynakları yönetim ve operasyonlarının başarısına katkıları nelerdir?
İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanlığı adımları danışman firmadan firmaya değişmekle beraber temelde 5 ana adımdan oluşmaktadır.
-İş Gücü Planlama
-İşe Alma ve Alıştırma
-Değerleme ve Ödüllendirme
-Eğitim ve Geliştirme
-Koruma ve İyileştirme
Her bir adımın alt kırılımı vardır ve İnsan Kaynaklarının adımlarının doğru yönetilmesi firmanın başarısını artırmakta ve operasyonel mükemmelliği sağlamaktadır.
Profesyonelce yapılan bir iş gücü planlamasıyla doğru işe doğru insan yerleştirilmesi sağlanacak, verimlilik ve karlılık artacaktır. İşe alma süreçlerindeki tutumumuz marka işyeri olabilme sürecimizi ya destekleyecek ya da köstekleyecektir. İşe alma sürecini profesyonelce yönetmek yeteneklerin daha kolay firmaya çekilmesini sağlayacak, bununla birlikte firma kaliteli iş gücüne sahip olacak ve böylelikle satış & müşteri ilişkileri alanlarında fark yaratmaya başlayacaktır.
Yapılan araştırmalar bir çalışanın ile uyum sağlama süresinin, kişiden kişiye göre değişmekle beraber, ortalama 9-12 ay arasında olduğunu gösteriyor. Başarılı bir oryantasyon ve işe alıştırma süreci, sürenin adaptasyon süresinin kısalmasını sağlayacak ve verimlilikle beraber takım olarak çalışmayı da artıracaktır.
Çalışan memnuniyet ve bağlılığını en çok etkileyen konulardan biri olan değerleme ve ödüllendirme başlığının altında yer alan kariyer planlama, disiplin sistemi, ücret ve yan haklar konularında yapılacak her profesyonel çalışma operasyonların başarısını artıracak ve iş yerini tercih edilir kılacaktır.
Çalışanlarının gelişimi için zaman ve bütçe ayıran firmalar hem çalışanlarının kalbini kazanmakta hem de müşterilerine profesyonel hizmet sunulmasını garanti etmektedir. Eğitimsiz bir çalışanın doğurabileceği müşteri memnuniyetsizliğini gidermek için daha emek ve para ayırması gerektiğini bilen firmalar çalışanlarını geliştirerek mükemmel operasyonlar gerçekleştirmektedirler.
İş güvenliği ve personel sağlığını düşünen, hele ki Covid 19 riskinin çok yüksek olduğu bu dönemde önlemler alan firmalar gelecekteki başarılarını da garantiye almış olmaktadırlar. Çünkü “İnsanı yaşat ki kurum yaşasın.” Dediğimiz dönemlerden geçmekteyiz.
RÖPORTAJ:GİZEM YARALI
KOBİLIFE