Ünlü: Escon, yaptığı EPS sayısı itibarıyla sektörde açık ara lider konumunda

ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, “ESCON Enerji, Türkiye’nin ilk ve tek enerji hizmet şirketi (ESCO) olarak faaliyetlerine başladı. 2009 yılından bu yana da faaliyetlerimizi sanayide yetkili enerji verimlilik danışmanlık (EVD) şirketi olarak sürdürüyoruz.

Sunduğumuz hizmetleri 3 ana başlıkta toplayabiliriz

ESCON Enerji olarak sunmuş olduğumuz hizmetler üç ana başlık altında toplanıyor. Enerji Mühendislik Hizmetleri kapsamında, detaylı ve yatırım odaklı enerji etütleri, enerji yatırımı ve yönetim danışmanlık hizmetlerimiz bulunuyor. Sistem Çözümleri ile performans garantili anahtar teslim hizmet veriyoruz. Verimlilik artıcı projelerin finansmanını ise Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) hizmetimiz altında sağlıyoruz. Hem işletmelerimizin enerji yönetimine destek olmak hem de ülkemizin enerji verimliliğinde dünyanın üst sıralarında yer almasına katkı sunmak üzere hizmetlerimizi sürekli geliştiriyor, işletmeleri enerji verimliliği çözümleri ile tanıştırmaya odaklanıyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz 1.100’ün üzerinde enerji etüdü, 1.300’ün üzerinde sistem çözüm uygulaması, 400’ün üzerinde danışmanlık-projelendirme hizmeti ve 25 EPS ile sürece katkıda bulunduk. Yaptığımız EPS sayısı itibarıyla sektörde açık ara lider konumundayız.

Toplam 12 ülkede hizmet verdik

Ülkemizin yanı sıra bugüne kadar Avrupa’dan Güney Asya’ya uzanan bir coğrafyada, toplam 12 ülkede hizmet verdik. Sağlıktan gıdaya, beyaz eşyadan otomotive kadar pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren endüstriyel işletmeler için proje üretiyoruz. PepsiCo ve Lactalis’in global tedarikçisi konumundayız. Aynı şekilde ülkemizin gururu Şişecam’a da hem yurt içi hem de yurt dışı fabrikalarında hizmet veriyoruz” dedi.

Enerji verimliliği

ESCON Enerji olarak KOBİ’lere yönelik enerji verimliliğinizi, enerji verimliliğindeki uygulamalarınızı anlatır mısınız?

Enerji verimliliği yönetimi, işletmelerin uzun soluklu bir program olarak düşünmesi ve sabırla yönetmesi gereken bir süreç. Bunun ilk adımı olan “Enerji Tasarrufu”; üretim kalitesi ve konfor şartlarından ödün vermeden iklimlendirme ayar noktalarının optimize edilmesi, gereksiz aydınlatmanın kapatılması veya bakım faaliyetleri ile kayıpların önüne geçilmesi gibi davranışsal iyileştirmeler ile israfın önüne geçmeyi hedefler. İkinci adım ise “Enerji Verimliliği”dir. Enerji tasarrufu ile önüne geçtiğimiz enerji israfı enerji tüketimini azaltır. Ancak tüketimi minimize etmek için enerji verimliliği yatırımları ile yeni teknolojili ve yüksek verimli ekipmanlara yatırım yapılması gerekir. Soğutma sisteminin su soğutmalı yüksek verimli merkezi sisteme dönüşümü, atık ısıların geri kazanılması, eş zamanlı soğutma ve ısıtma ihtiyaçları için ısı pompalarının kullanımı, aydınlatma sistemlerinin revizyonu, akıllı otomasyon sistemleri ve daha birçok farklı uygulama ile işletmedeki enerji verimliliği artırılarak enerji tüketimi en asgari seviyeye düşürülebilir. Son adım olan “Yenilenebilir Enerji” de ilk iki adım hayata geçtikten sonra tasarlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde gereksiz atıl kapasiteye sahip, gereğinden büyük sistem yatırımları yapılmış olur. Bu adımları sırayla takip etmek hem sağlanacak kazançları görerek motivasyonu artırır hem de yanlış yatırım kararlarının önüne geçmeyi kolaylaştırır. ESCON Enerji olarak biz de şirketlerin bu süreci yönetmelerine, enerji yönetiminde herhangi bir kazaya uğramadan başarıya en kısa ve verimli yoldan ulaşmalarına katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda her ölçekten firmaya hizmet veriyor veya çeşitli projelerde danışmanlık üstleniyoruz. 2016-2017 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için yürüttüğümüz “Avrupa Birliği (EU) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Enerji Sektörü Yardım Projesi” kapsamında enerji verimliliği danışmanlık hizmeti verdik. Bu süreçte çoğu küçük ölçekli olmak üzere 305 KOBİ’nin enerji etüdünü gerçekleştirdik ve enerji eylem planlarını banka ve çevresel değerlendirme analizleri ile beraber sunduk.

EPS özellikle KOBİ’ler için ciddi bir fırsat

Enerji verimliliğinde KOBİ’lerin kullandığı sistemler nelerdir, ESCON Enerji olarak siz bu alanda farklarınızı nasıl ve ne şekilde ortaya koyuyorsunuz, tercih edilmenizdeki nedenler nelerdir, KOBİ’lere hangi katma değerleri sağlıyorsunuz?

KOBİ’lerin enerji verimliliğindeki ihtiyaçlarını belirlerken, faaliyet gösterdikleri sektörden yapının özelliklerine kadar pek çok parametreyi göz önünde bulunduruyoruz. İşletmenin ihtiyaçlarını belirledikten sonra da soğutma, atık ısı, güç çözümleri ile absorsiyon teknoloji sistemlerini performans garantili ve anahtar teslim olarak sunuyoruz. Öte yandan bugün enerji verimliliği uygulamayan işletmelere baktığımızda, en önemli gerekçelerinin yatırım maliyeti ve performans riskleri olduğunu görüyoruz. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılan ve enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji yatırımlarının hayata geçmesinde ‘en yaratıcı finansman yöntemi’ olarak benimsenen Enerji Performans Sözleşmeleri ise bu iki ana engeli tamamen ortadan kaldırıyor. Bu sözleşme kapsamında işletmelere, yatırım odaklı etüt ile desteklenmiş proje tasarımı ile performans ve enerji tasarruf garantisi sunularak anahtar teslim proje uygulaması gerçekleştiriliyor. Projenin finansmanını da sağlayan enerji hizmet şirketleri sadece finansal riskleri değil; teknoloji, uygulama ve performans risklerini de üstleniyor. Bu sayede işletmeler sadece gelecekte sağlayacakları garantili tasarruftan pay vererek tüketimlerini azaltıyor ve verimliliklerini artırabiliyor. Dolayısıyla işletmelerin tek kuruş harcamadan enerji verimli hale gelmelerini sağlayan EPS’nin özellikle KOBİ’ler için ciddi fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü EPS, öncelikli hedefi kısıtlı imkanlar ile büyümek olan KOBİ’ler için kritik olan maliyetleri azaltıyor. Bu da sürdürülebilir karlılığı artırma için gerekli enerji verimliliği yatırımlarını herhangi bir kaynak ayırmadan, teknoloji ve uygulama riski almadan hayata geçirme fırsatı sunuyor.

Yurt dışındaki hizmetlerimizi artırmaya başladık

Hedef ve yatırımlarınızı değerlendirir misiniz?

ESCON Enerji olarak bu yıl özellikle uluslararası kuruluşların Türkiye’deki işletmelerinde gerçekleştirdiğimiz çok sayıda başarılı verimlilik artırıcı projenin referansı ile yurt dışındaki hizmetlerimizi artırmaya başladık. Dünyanın lider süt ve süt ürünleri üreticisi Lactalis firmasının Ukrayna Mykolaiv fabrikasındaki soğutma sisteminin revizyonunu tamamlayarak fabrikanın toplam enerji tüketiminin yüzde 12 azaltılmasını sağladık. Yine yurt dışında, Katar Çevre ve Enerji Araştırma Enstitüsü için geleneksel yöntemlere göre yüzde 45 daha az enerji harcayarak, deniz suyunu arıtan bir sistem kurduk. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’deki liderliğimizi sürdürürken yurt dışındaki pazar payımızı ve operasyonlarımızı büyütmeye odaklanacağız. Yurt dışındaki ilk ofisimizi geçen yıl Dubai’de açmıştık. Aktif olarak çalıştığımız Ukrayna ve Rusya’da da ofis açmaya yönelik değerlendirme sürecindeyiz. ESCON Enerji olarak 2020 yılında ciro olarak yüzde 100 büyüdük. Bu büyümeyi istikrarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.

Enerji verimliliğinde devlet destekleri büyük rol oynuyor

Enerji verimliliği uygulamalarının hızlanmasında devlet destekleri ve teşvikler de büyük rol üstleniyor. Örneğin Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) desteği ile her ölçekten işletme yüzde 30 hibe desteğinden yararlanabiliyor. Biz özellikle performans garantili hayata geçirdiğimiz projelerin tamamına bu destekten faydalanılması için danışmanlık desteği veriyoruz. Öte yandan endüstriyel işletmeleri, geri ödeme süresini kısaltan ve nakit akışını direkt olumlu etkileyen bu destekten faydalanmaya yönlendiriyoruz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları sürdürülebilirlik kapsamında ele alındığında finans kuruluşları da daha uygun şartlarla finansman desteği sağlıyor. Ancak önümüzdeki dönemde finansmanın koşullarının değişmesi bekleniyor. Karbon nötr olma yolunda atılan adımlar, çevreye, sürdürülebilirliğe, döngüsel ekonomiye yönelik yatırımlar işletmelerin yalnızca ticaretini değil finansman başvurularını da etkileyecek. Dolayısıyla işletmelere özellikle AB İklim Yasası doğrultusunda işletmelerini dönüştürmek için bir an önce harekete geçmelerini öneriyoruz.

ÖZEL HABER

Ahmet Doğan-KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir