Yükleniyor
Isıtma ve soğutma sistemleri hayatımızın her alanında bulunmaktadır. Evlerde, araçlarda, ofislerde, endüstriyel tesislerde ve buna benzer birçok yerde mevcuttur. Isıtma ve soğutma sistemleri kurulurken farklı yöntemler bulunmaktadır.
Bunlardan bir tanesi de plakalı ısı değiştiricilerdir. Önceleri genel olarak gıda endüstrisinde ve süt pastörizasyonunda kullanılan plakalı ısı değiştiriciler, günümüzde pek çok uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir; toplu konut yapıları, sosyal tesisler, metal üretim ve işleme tesisleri, enerji santralleri, boyahaneler, oteller, gıda üretim tesislerinde vb. birçok tesiste kullanılabilmektedir.
Plakalı ısı değiştirici esas olarak, ısı iletim yüzeyini oluşturmak üzere birbiri ardına dizilmiş ve üzerlerinde akışkan giriş/çıkış ağızları bulunan özel baskı kanallı metal plakalardan meydana gelmektedir. Bu plakalar arasında yer alan özel kauçuk esaslı contalar, birinden diğerine ısı iletimi gerçekleşen birincil ve ikincil devre akışkanların plakalar arasında dolaşacağı akış yolunu oluşturur, aynı zamanda akışkanların birbirine karışmasını veya dışarıya çıkmasını engeller. Bu sayede, akışkanlar ısı değiştirici içinde birer plaka atlayarak dolaşmaktadır. Aradaki plaka üzerinden ısı iletimi gerçekleşir. Plakalı ısı değiştiricilerde de diğer tüm indirekt ısı değiştiricilerinde olduğu gibi, birbirine karışmadan dolaşan, ancak birbirine ısı transferi yapabilen iki ayrı akışkan devresi mevcuttur:
Isıtan veya soğutan akışkanın dolaştığı
PRİMER DEVRE
Isıtılan veya soğutulan akışkanın dolaştığı- SEKONDER DEVRE
Plakalı Isı değiştiricinin avantajları;
Plakalı Isı değiştiricinin dezavantajları;
Uğur Doğan/Yüksek Elektrik-Elektronik Mühendisi
KOBİLIFE