Tekstil sektörü için sürdürülebilir ürünler seçenek değil zorunluluk

Form Düğme, Ekvador yağmur ormanlarında yetişen bir çeşit palmiye ağacının çekirdeği olan korozodan düğme üretiyor.Firma Ar-Ge çalışmaları ile geri dönüşümlü polyester düğme üretimine de başladı.

Form Düğme Kurucu Ortağı Mustafa Oktay ile Tekstil Yan Sanayi ve geri dönüşüm üzerine konuştuk.

Firmanızı kısaca tanıtır mısınız, ön planda olan hizmetleriniz nelerdir, bu anlamda rakiplerinizden hangi özellikleriniz ile ayrılıyorsunuz, müşteriler neden sizi tercih ediyor?

Form Düğme’yi 1996 yılında ortağım ve kardeşim Ahmet Oktay ile kurduk. İlk başta ithalat ürünlerin piyasaya pazarlanması ile başlayan ticari sürecimiz daha sonrasında gelişerek, 2002 yılında üretime dönüştü. 2009 yılında şu anki Esenyurt fabrikamıza taşındık. Esenyurt’da 6000 metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda her türlü düğme ve aksesuar üretimi yapılıyor.

Merter’de de bir showroomumuz bulunuyor. Ürün grubumuzun büyük bir kısmını düğme oluşturuyor. Aynı zamanda etiket, rozet ve toka gibi aksesuar üretimi yapıyoruz ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda çıtçıt gibi farklı ürünlerde de tedarik sağlıyoruz. Düğme üretimimizin %60’lık bir kısmı doğal düğmelerden oluşuyor. Aylık 100 milyon adet düğme üretimimizin yanı sıra 50 milyon adet düğme baskı, boyama ve ikinci işlem kapasitesine sahibiz.

Ekvador yağmur ormanlarında yetişen bir çeşit palmiye ağacının çekirdeği olan korozodan düğme üretiyoruz. Ayrıca boynuz, kemik, kokonat, tahta, pamuk ve sedef de doğal düğmelerimiz arasında yer alıyor. Bunların içerisinden korozo, pamuk ve kokonat sürdürülebilir düğme sınıfında bulunuyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana Ar-Ge çalışmaları neticesinde geri dönüşümlü polyester düğme üretimine başladık.

Dünyanın en büyük çevresel atıklarının başında gelen pet şişeleri düğmeye dönüştürüp, H&M, Tommy Hilfiger, Zara, Mango, Massimo Dutti, Ted Baker, River Island, Next, Scotch&Soda, Marco Polo ve Daniel Hechter gibi dünyanın birçok moda devine satıyoruz. Ayrıca Karadeniz’den getirdiğimiz fındık kabuklarını öğüttükten sonra düğmeye dönüştürerek, ekonomik katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Bu ürün grubunu farklı doğal atıkları da ekleyerek büyütmeyi hedefliyoruz.

Kalite, tasarım, hızlı imalat ve rekabetçi fiyatlama bizi diğer firmalardan farklılaştıran en güçlü yanlarımızı oluşturuyor. Senede 2 defa en az 300 farklı modelden oluşan bir koleksiyonun yanında firmaların isim ve logolarının olduğu tasarımlar yapıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada üretim ve teknoloji yatırımlarımızla tekstil yan sanayiinin öncü firmalarından biri olarak kabul ediliyoruz. Özellikle güncel pazarlama alanlarını iyi takip edip bu alanda çalışmalar yapıyoruz.

Hedef ve yatırımlarınız nedir? Gelecekte kendinizi hangi noktaya taşımak istiyorsunuz? ileriye dönük planlarınız nelerdir?

Tekstil sektörünün yılda 1,2 milyon ton karbon emisyonuna neden olduğu biliniyor. Tekstil ürünlerinin yüzde 85’inin geri dönüştürülememesi bu alandaki hassasiyeti daha da artırıyor. Bu nedenle sürdürülebilir malzemelerin önemi her geçen gün daha da artıyor.

Tekstil sektöründeki dünya devleri için sürdürülebilir ürünler artık bir seçenek değil zorunluluk. Form düğme olarak yıllar evvel bu alana odaklanarak yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirdik.

Ayrıca pamuk ve metal düğme üretiminde ek yatırımlar yapacağız. Tekstil yan sanayi içinde yer alan farklı ürünler de radarımızda yer alıyor. 2021 yılı ilk çeyreği itibariyle daha önce planladığımız yüksek teknoloji makinelerin alımı, sürdürülebilir ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmaları gibi yeni yatırımlarımızı da devreye alacağız. 2021 yılında yaklaşık 2 milyon TL tutarında bir yatırım bütçemiz bulunuyor.

Form Düğme olarak İspanya, İngiltere, İtalya, Romanya, Almanya, Hindistan, Fas, Çin ve Bangladeş gibi ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. 2021 yılında hem bu ülkelerin sayısını hem de ihracat rakamlarımızı artırmayı hedefliyoruz. İhracatımızın satış içindeki payını ise 2021 yılında %50 oranlarına yükseltmeyi hedefliyoruz. Tüm Ar-Ge çalışmalarımızı ve teknoloji yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirdik.

 

RÖPORTAJ:GİZEM YARALI

 KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir