“Stratejik ortaklıkta pozitif sonuçlar ve sürdürebilirlik”

Son yıllarda gelişmiş ülkelerde önemi giderek artan yönetim danışmanlığı Türkiye’de de sektör haline geldi.Mor İnci Kurumsal Koçluk Eğitim ve Danışmanlık Şirketi kurucusu  İnci Tokatlıoğlu ile yönetim  danışmanlığı,kurumsal koçluk ve eğitim danışmanlığı üzerine konuştuk.

Yönetim Danışmanlığı hizmetinden faydalanmak için herhangi bir ön koşul var mıdır? Yönetim Danışmanlığı ihtiyacı olan her firma bu hizmetten yararlanabilir mi?

“Yönetim danışmanlığı nedir?” İlk önce buna bakmak lazım. Birçok firma bunun ne anlama geldiğini ve onlara nasıl bir faydada bulunacağını tam olarak bilemiyor. Dolayısıyla durumla baş edemedikleri noktada yardıma ihtiyaçları olduğunu fark ediyor. Bazen bu durum artık işin içinden çıkılmaz hale geldiğinden geç kalınmış da olabiliyor.

Yönetim danışmanlığı, yönetim sistemlerinde iyileştirme yapılması için işletmenin tüm dinamiklerini ele alıp stratejik bir yol haritası oluşturulması ve bunun sürdürebilir hale gelmesini sağlamaktır. Bunun içinde liderlik, departmanların birbiriyle ilişkisi, takımlar, kaliteli üretim ve  hizmetler, müşteri ilişkileri, satış ve pazarlama ve finans vardır.

Her işletme mikro ölçekte olsun ya da orta ölçekli KOBİ veya büyük ölçekli bir kurum olsun danışmanlığa veya dışardan bir göze ihtiyacı vardır. Bunun en önemli sebebi işletme körlüğüdür. En iyi danışmanlık kurumun büyümesi sırasında stratejilerinin doğru konumlanması ve zayıf halkalarının güçlendirilmesi ile olur.

Şirketlerin Yönetim Danışmanlığı ihtiyacı hangi faktörlere göre belirleniyor?

Şirket kurucuları büyük hayallerle girişimci ruhuyla ve bazen de uygulamacı bilgisiyle işe başlarlar. Bir süre şirket daha bir elden yürütülecek büyüklükte iken kurucular hem finans, hem satış hem de üretime hakim olurlar. Pazar iyi seçilmişse bu durum kazançlı olur ve başarılı olunduğu hissi yaratır. Ancak işler büyüdükçe, üretim ya da hizmet alanı arttıkça yeni departmanların oluşması ihtiyacı doğar. Yeni takımlar oluşturulur işte bu noktada artık hakimiyet zayıflayacaktır.

Zayıf seçilmiş yöneticiler, doğru kurulmayan takımlar, iyi yönetilemeyen finans, sadece tek elden kişilere bağlı satış bir süre sonra işletmenin zayıflamasına ve tökezlemesine yol açar. Bu noktada kurucular kendilerine destek olacak akıl danışacağı kişilerin arayışına girer.Bu nedenle kurucuların, üst düzey yöneticilerin aksaklıkları hissettikleri an alanında uzman danışmanlara başvurması kaçınılmazdır.

Organizasyonel gelişim danışmanlığından beklentiler ne olmalı?

Organizasyonel gelişim danışmanlığı, organizasyonun doğru yapılanıp yapılanmadığını durum analizleri ile fotoğrafını çekip sonrada gerekli yol haritalarını oluşturulmasını sağlar. Bunun için tüm kurumun özellikle işletme sahibinin tam desteğini alır.

Stratejik planlar ve kurumun vizyonu ile gelecek planları netleştiğinde tüm departmanların gelişim alanlarını bulur ve gerekli mentörlükleri yapar ve yöneticilere liderlik ve tüm sisteme gelişim eğitimleri verir. Kurucunun gelişimini ve liderliğini destekler.Yeni kurulması ve gelişmesi gereken alanlarda da gerekli uzmanlarla çalışılmasına destek olur. Her türlü kararın objektif ve stratejilerle uygunluğunu test eder ve tüm organizasyonda değişimi ve gelişimi harekete geçirir ,farkındalık yaratır.

Yönetim Danışmanlığı projelerinde başarıya ulaşmak için gerekli şartlar nelerdir?

En önemli şart işletmenin kurucularının veya hissedarlarının desteklemesidir. Eğer bir işletmede ihtiyaç alt departmanlarda hissedilip arayışa geçilmişse kurucunun ihtiyacın net farkında olmamasından dolayı destelenmeyecek ve proje bittikten sonra bile sürdürülebilirliği zayıf olacaktır. Bu nedenle iyi bir danışman ilk önce kurucu ile çalışır. Ona koçluk yapar ve vizyonunu geliştirir. Farkındalık yaratır. Böylelikle sisteminde kalıcı değişmesini sağlar.

Yönetim Danışmanlığı projesi başladıktan sonra süreç nasıl işliyor? Projeye başlanıldığında firmalara net bir zaman aralığı verilebiliyor mu? Bu zaman aralığı hangi faktörlere göre belirleniyor?

Yönetim danışmanlığı projesi sözleşme imzalandıktan sonra başlar. İlk olarak durum analizi çalışmaları yapılır. Bunun için işletme her alanda incelenir sonra da tüm departman başlarının katıldığı oturumlarla soru-cevap ile tüm sistemin fotoğrafı çekilir. Çıkan raporlara göre stratejik plan çalışmaları başlatılır.

Mikro KOBİ’lerde sadece kurucuların katıldığı bu çalışmalara işletme büyüdükçe departman başları da dahil edilir. Bu süreçte işletmenin gelecek 10 yıllık vizyonu, misyonu ve değerleri belirlenir. Sonrasında 5-3-1 yıllık plalar çıkartılır. Gelişim alanları için yol haritaları oluşturulur. Bunların çeyrek yıllara bölünmesine kadar çalışmalara devam edilir.

Belirlenen ihtiyaçlara  göre insan kaynakları, satış pazarlama, finans veya üretim alanlarında uzmanların devreye sokulması ile çalışmalar geliştirilir.Gerekli gelişim eğitimleri verilir, yöneticilerin gelişim alanları ortaya çıkartılır.Buna göre liderlik çalışmaları yapılır. Yöneticilere mentör koçluk yapılır.böylelikle kendi departmanlarında da sistemin bütünü gibi aynı bakış açısı kazandırılır.

Hedeflerle çalışılması ve performans sistemlerinin kurulması sağlanır. Bu da her zaman gelişen ve öğrenen bir işletme olunmasını sağlar.Tüm bu çalışmalar KOBİ’nin büyüklüğüne göre değişir. Ancak bizim önerimiz  1 – 1,5 seneden önce kalıcı bir sonuç beklenmemesidir. Öğrenen sistemlerin kalıcı danışmanlara da ihtiyacı vardır. Danışmanın sunacağı araçlarla sürekli kör noktalar açığa çıkartılır ve takımlar geliştirilir.

 

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanlığının İnsan Kaynakları yönetim ve operasyonlarının başarısına katkıları nelerdir?

Bir işletmede artık net olarak bilinen en önemli şey doğru,verimli,  kalıcı ve gelişen insan kaynağıdır. Birçok işletme büyüme aşamasında buna pek değer vermez ancak o makinaları kullananın ya da satışı yapanın uzman insan kaynağı olduğu gerçeği bir süre sonra ortaya çıkar. Bu nedenle insan kaynakları departmanı son zamanlarda gelişen hukuksal ve musebesel boyutuyla da önem kazanmıştır.

Tüm işletmelerin hemen bir üst düzey uzmanla tüm insan kaynakları projelerini uygulaması çok zordur. Bu noktada sadece danışmanlık alarak insan kaynakları alanında ihtiyacını giderebilir.

İyi bir uzman gerekli tüm alanlarda işletmeye destek vererek doğru istihdamın sağlanmasını, gelişimlerini, tutundurmayı ve insan kaynakları bütçelendirmesini sağlar. Doğru ücretlendirme ile işletmenin karlılığına destek olur. İyi bir organizasyonel şema ile de deparmanların doğru oluşmasını ve görev tanımlarının netleşmesi ile de verimliliği yükseltir. Performans yönetimini de oluşturarak ücretlerin veya yan hakların adaletli dağılımına ve iş gücünün artmasına destek olur.

Mor İnci olarak sizin danışmanlık alanındaki hizmet anlayışınız nedir?

Mor İnci kurumsal eğitim ve danışmanlık 11-12 senelik koçluk ve eğitim alanında deneyimleri, danışmanlık alanında da doğru uzmanlarla birlikte edindiği tecrübeleri ile kurumların yanında olmaya devam ediyor. İlk amacımız birlikte çalıştığımız kurumun stratejik ortağı olmaktır. Bu nedenle yaptığımız tüm çalışmalardan pozitif sonuçlar elde etmek ve sürdürebilirliğini sağlamak birincil hedefimizdir.

Sürekli yenilenmek ve gelişmek Mor İnci’nin önceliklerinden biridir. Bu nedenle son zamanlarda önem kazanan dijitalleşme ve farklı kurumlarla bu açıdan ortaklıklar daha iyi bir hizmet vermek için önem kazanmıştır.

Kaliteli hizmet anlayışı, doğru tespitler yaparak gelişim alanları bulabilme becerisi en önemlisi de koçluk bakış açısı ile farkındalık yaratmak önceliğimiz olmaya devam edecektir. Bundan sonra da kurumların yanında onlarla birlikte yürümeye ve organizasyonel danışmanları olmaya devam edeceğiz.

RÖPORTAJ:GİZEM YARALI
KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir