Yükleniyor
Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Eren Sözal, “Sözal Kimya olarak Ar-Ge ekibiyle birlikte 4 aşaması olan bir ürünün hazırlık aşamasındayız. Katma değerli bu ürünle sektöre bir ilk kazandıracağımızı düşünüyoruz.
Sözal Kimya, Rusya, Bulgaristan ve Belerus olmak üzere 12 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
Firmanızı tanıtır mısınız, ön planda olan hizmetleriniz nelerdir?
Sözal Kimya olarak, 2007 yılında faaliyetlerimize tekstil yardımcı kimyasalları ve tekstil boyar maddeleri ile başladık. Çalışma alanlarımızı 2016 yılında plastik sektörüne giriş yaparak daha da genişlettik. Bu tarihten itibaren masterbatch (plastikleri renklendirmek veya plastiğe başka özellikler kazandırmak için kullanılan, plastik için katı bir katkı maddesi) üretimi ile plastik sektörüne boyar madde üretimi gerçekleştiriyoruz.
Aynı zamanda geçtiğimiz yıl itibarıyla faaliyet alanlarımıza su kimyasalları ve hijyen grubunu da dâhil ettik ve ana ürün segmentimizi oluşturduk. Üretim merkeziniz, üretim kapasiteniz ile ihracatınız konusunda bilgi alabilir miyiz?
Bursa’da yer alan üretim tesislerimizde tekstil alanında 8 bin 111 metrekare, plastik bölümünde ise 11 bin metrekarelik alanda faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Kimya alanında yıllık 72 bin ton, plastik alanında ise 12 bin 500 ton üretim kapasitesimiz bulunuyor.
Geniş tekstil kimyasalları ve boyar maddeleri ürün yelpazemizi Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkeleriyle buluşturuyoruz. Rusya, Bulgaristan ve Belerus olmak üzere 12 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yeni pazarlar üzerine araştırmalarımız sürüyor. Özellikle Özbekistan ve Bangladeş hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Aynı zamanda pandemi döneminde ilk defa dezenfektanlarımız ile İngiltere’ye ihracat gerçekleştirmiş olduk. Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
2017 yılında kurduğumuz Ar-Ge merkezimizdeki 30 kişilik ekibimizle inovasyon çalışmalarımıza hız verdik. Katma değeri yüksek ve sektörde ithal edilen ürün grubunda çalışmalarımız devam ediyor.
Bu anlamda rakiplerinizden hangi özellikleriniz ile ayrılıyorsunuz?
Rakiplerimize göre farklılıklarımızın başında; hızlı hareket kabiliyetimiz, teknik servis desteğimiz ve müşteri odaklı çalışmalarımız geliyor. Güncel teknolojiyi kullanarak, daha verimli ve performanslı ürünler geliştirme kabiliyetimiz de sektörümüzde bizi farklılaştıran özelliklerimiz arasında yer alıyor.
Hedef ve yatırımlarınız nedir? İleriye dönük planlarınız nelerdir?
Odak konumuzu Ar-Ge olarak belirledik. Farklı iş birlikleriyle ciddi bir ilerleme hedefliyoruz. Hem plastik hem de kimya alanında büyük bir yatırım planımız da var. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin ancak bilgi ve teknolojiye yapılan yatırımlarla daha ileriye taşınacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda, bilgi teknolojileri departmanımızı özelleştirerek, yazılım alanında hem ulusal, hem de global teknoloji firmaları ile rekabet edebilecek çözümler geliştirmeyi ve yazılım sektörüne katma değerli ürünler kazandırmayı hedefliyoruz. Satış hacmimizde bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında büyüme kaydettik.
Son dönemde sektörde ne gibi değişimler oldu?
Sektörümüzün kanayan yarası ithalat. Bu anlamda yapılan çalışmalar var ancak halen yeterli düzeye ulaşmış değil. Kimya sektöründe kurulacak inovasyon laboratuvarları ile her alanda yapılacak yeniliklerle inovatif ürünlere ağırlık vermeliyiz. Kimya birçok sektöre ara girdi sağlayan kilit sektörlerden biri, bu anlamda ülke ekonomimiz açısından büyük önem taşıyor.
ÖZEL RÖPORTAJ:GİZEM YARALI
KOBİLIFE