Son kullanıcılara en verimli çözümler sunuluyor

DELTA, 1971 yılında kurulan Tayvan merkezli bir teknoloji firmasıdır. Anahtarlamalı güç kaynakları ve fırçasız DC fanlar ile güç ve termal yönetiminde dünyada pazar lideridir. Ayrıca, güç elektroniği konusunda lider firmalardan bir tanesidir. Otomasyon iş birimi; şirket içerisinde hızla büyümekte ve makine, fabrika ile proses otomasyonlarına yönelik geniş ürün gamıyla çözüm sağlamaktadır. Bu şekilde, tüm farklı tipteki cihazların birbirleri ile uyumlu olarak çalışması sağlanarak son kullanıcılara fiyat ve performans açısından en verimli çözümler sunulmaktadır.

Delta Electronics Türkiye AC Sürücü Ürün Müdürü Ali Naim Küçük ve HVAC Market Müdürü Erdinç Çoban ile Isıtma-Soğutma çözümleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Firmanızı tanıtır mısınız, ön planda olan hizmetleriniz nelerdir, bu anlamda rakiplerinizden hangi özellikleriniz ile ayrılıyorsunuz?Pazara sunduğunuz ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ali Naim Küçük:  Birinci sınıf bir endüstriyel otomasyon markası olarak AC motor sürücüleri, servo-hareket kontrol sistemleri, programlanabilir lojik kontrolörleri (PLC), insan-makine arayüzleri (HMI), makine görüntü sistemleri, sayaçlar, sensörler, endüstriyel kontrol-denetim yazılımları ve endüstriyel robotlar alanında ürün geliştirme ve çözüm üretme çalışmalarına odaklanıyoruz. Endüstriyel otomasyon çözümlerimiz; elektronik, asansör, tekstil, gıda, ilaç, kauçuk, plastik, ambalaj, baskı, ağaç işçiliği ve makine takımları gibi birçok endüstri uygulamasında kapsamlı bir yelpaze oluşturmakta olup, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızın yerel ve küresel piyasalarda rekabetçi olabilmelerine imkan sağlamaktadır.

Isıtma-Soğutma sistemlerinde müşteriler için ürettiğiniz projeleriniz nelerdir? Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyor musunuz?

Erdinç Çoban: Birçok farklı sektörde ve çok farklı uygulamalarda ısıtma ve soğutma sistemleri kullanılmaktadır. Bina sektöründen endüstriyel projelere, gıda pazarından sağlık alanına kadar hemen hemen her alanda ısıtma-soğutma sistemlerine ihtiyaç vardır. Biz bu sektörlerin hepsiyle farklı projeler üzerinde çalışmaktayız. Bu projelerde kullanılan fan, pompa ve kompresörlerde hız kontrolü için AC motor sürücüleri, proseslerini kolayca programlayıp yönetebilmeleri için programlanabilir lojik kontrolörler (PLC), son kullanıcıların kolaylıkla sisteme müdahale edebilmesi için Scada ve dokunmatik ekranlar (HMI) üretmekteyiz. Özellikle son zamanlarda IIoT uygulamaları da ısıtma soğutma sektöründe önem kazanmaktadır. Bunula ilgili olarak uzaktan erişim çözümleri de sunmaktayız.

Delta’nın bu kadar farklı ısıtma soğutma sistemlerine bu denli farklı inovatif çözümler sunabilmesinin nedeni de tabi ki arkasındaki AR-GE gücü. Delta AR-GE çalışmaları için Satış gelirlerinin %8’inden fazlasını ayırmakta ve Tayvan, Çin, Japonya, Singapur, Tayland, ABD ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan Ar-Ge birimlerinde 9.900 üzerinde çalışan istihdam etmektedir.

Enerji verimliliği konusunda ne gibi faaliyetleriniz mevcut?

Erdinç Çoban: Gün geçtikçe sınırlı kaynakların verimli kullanılabilmesi daha fazla önem kazanmakta olup biz bu alanda farklı çalışmalar yapmaktayız. Elektrik motorlarında kullanılan sürücülerdeki enerji optimizasyonu özelliğini bunlardan bir tanesi olarak örnek verebiliriz. Gelişmiş AVR (Auto Voltage Regulation) algoritmamız sayesinde elektrik motorlarındaki enerji verimini maksimum noktaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu algoritma; sadece frekansı değiştirerek hız kontrolü üzerinden enerji tasarrufu yapmanın yanı sıra, sistem için gerekli tork değerini hesaplayarak gerilim regülasyonu yapmakta ve buradan da ayrıca enerji  tasarrufu sağlamaktadır.

Bunun haricinde, yine tedarik ettiğimiz diğer ürünler de enerji tasarrufu için kullanılabilmektedir. Lojik kontrolörler ile sadece ihtiyaç duyulan sistemlerin çalıştırılması sağlanmaktayken kullanıcının sisteme müdahale edip kaynak kullanımını kolayca ayarlayabilmesi de HMI ürünlerimiz üzerinden yapılabilmektedir. Eğer kullanıcı sistemlerine uzak ise DX Routerlarımız sayesinde istediği noktadan binadaki veya endüstriyel tesisteki cihazlarına erişerek kapasite kullanımına kolayca müdahale edebilir.

ÖZEL RÖPORTAJ:GİZEM YARALI

KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir