Yükleniyor
ZeroBuild Türkiye ’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu, “Sıfır Enerji Binalara dönüşümü desteklemek amacıyla kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri ve tedarikçileri, sivil toplum kuruluşları, finans sağlayıcıları, hukukçular, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, bina kullanıcıları, çevre gönüllüleri gibi yerli ve yabancı fikir önderlerinin ve icraatçıların beş gün boyunca çevrimiçi ortamda bilgilerini, tecrübelerini ve icraatlarını paylaştıkları ve simültane olarak çeviri hizmeti sunduğumuz ücretsiz kayıt olunabilen bir forumdan bahsediyoruz kısaca.
Çok geniş bir gönüllü kadrosu ile çok emek harcayarak oluşturduğumuz bu forumun beş güne kısıtlı kalmaması için, ayrıca bütün bir yıla yayılmış görsel ve işitsel etkinliklerimiz ve yayınlarımız da gerçekleşiyor Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Forumu ZeroBuild Türkiye kapsamında. Amacımız bilgi paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi-finans kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyumuza göstermek. Aslında bugün büyük çoğunluk iklim için ne yapılması gerektiğini biliyor ve endüstri liderleri bugün bu gereklilikleri sağlayacak donanıma sahipler. Davranış kalıplarını değiştirmek ve sektörün dengesini dönüştürmek işin zor kısmı ve biz de değişim ve dönüşüme katkı sunabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Sıfır Enerji Binalar ve Pasif Ev Standartları
Bu noktada Sıfır Enerji Binalar ve Pasif Ev standartları kavramlarına kısaca değinmek isterim. Sıfır Enerji Bina kavramı, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binayı tarif eder. Pasif Ev standartları ile inşa edilen binalar Sıfır Enerji Binalar arasında enerjiyi en az tüketen binalardır. Sıfır Enerji Bina kavramı tariflenirken, devletler kendi politikalarına göre Sıfır Enerji Bina hedeflerini ve yöntemlerini belirlemektedirler ve bu da anlayış farkı ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte, Pasif Ev standartları evrensel prototiptir ve bütün iklim şartlarında geçerlidir. Pasif Ev standartları yeni binalarda uygulanabildikleri gibi, mevcut binalarda da uygulanabilir, kültürel miras değeri olan binalarda da uygulanabilir.
Her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal ediyoruz
Tüketilen enerjinin büyük kısmının ithal edildiği, enerji tasarrufunun öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığı ülkemizde, sadece binalarda kullanmak için her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal ediyoruz. Enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıt kullanımının en aza indirilmesi ve aynı anda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması herkesin gündeminde. Dünyada birçok başarılı örneği bulunan ve aynı zamanda birçok ülkenin de eylem planlarında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşüm iklim krizinin etkilerini çok fazla yaşadığımız ülkemizde de artık olmazsa olmaz” dedi.
35 ülkeden 136 fikir önderi, 48 oturum
Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Forumu ZeroBuild Türkiye ‘21 olarak hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik-malzeme-inşaat bilgisi ve üretim-sanayi-finans-hukuk kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığının ortaya konulacağı ZeroBuild Türkiye’21; yapı malzemeleri, yenilenebilir enerji, yalıtım, havalandırma, ısıtma, soğutma, ev otomasyonu, aydınlatma, ev aletleri, finans, mimarlık ve müşavirlik hizmetleri gibi tüm ilgili disiplinleri ve tedarikçileri ortak bir platformda bir araya getirecek. Yüzde 100 Sıfır Enerji Binalara dönüşümü desteklemek amacıyla kamu, özel sektör, akademisyenler, gazeteciler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi buluşturacak. Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Forumu ZeroBuild Forum ’20’de 35 ülkeden 136 fikir önderi, 48 oturumda enerji tasarrufunda ülkemiz için çok önemli olan Sıfır Enerji Binalar’ı her açıdan ele aldı ve konu kamu ve özel sektörün gündemine taşındı. 30’a yakın dernek ve kuruluşun resmi destekçimiz olduğu, 5 gün süren etkinliğimizi, 14 bine yakın kişi izledi. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz ZeroBuild Türkiye’21 ile 2020 yılında ulaşılan ağ sayısını iki katına çıkartarak daha geniş kitlelere, mesleklere ve yaş gruplarına ulaşmayı hedefledik ve çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerlettik.
“1000 Okul Projesi”
ZeroBuild Türkiye ‘21 kapsamında ilk kez ZeroBuild Akademi Günü yer alacak. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile “1000 Okul Projesi” kapsamında gerçekleştireceğimiz günün programında çok değerli akademisyenlerimiz mesleki ve teknik lise öğretmenleri ile sıfır enerji binalar özelinde mesleki ve teknik eğitim alanına katkı sağlamak için en yeni teknolojiler ve en gerçekçi uygulamalar ile ilgili bilgi paylaşımında bulunacaklar. Hedefimiz mesleki ve teknik lise öğretmenlerimizin bu bilgileri öğrencilerine aktarmaları. Geçen yıl da yer alan ve SEPEV (Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği) ile ortak gerçekleştirdiğimiz SEPEV Günü’nde ile Türkiye’den ve dünyadan gerçekleştirilmiş ve sertifika almış veya alma aşamasında olan farklı tipolojilerdeki yapılar masaya yatırılacak. Forumun diğer üç gününde de Yeşil Tedarik Stratejileri, AB standartlarına uyum, Yeşil Mutabakat ve Türkiye’ye etkileri konularında; etkinliğin ikinci gününde enerji verimliliği finansmanı, bina ve malzeme sertifikasyon sistemleri, binalara entegre fotovoltaikler, ölçme ve doğrulama gibi ülkemizde yeni yeni ayağa kalkan konularda uzmanların bilgi paylaşımları ile katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu yıl forumumuzda gençler de bizlerle. Forumun son günü gerçekleşecek büyük kapanış oturumunda ZeroBuild Üniversiteler Ağı’nı temsilen gençler değerlendirmelerde bulunacaklar ve geniş katılımlı bir kampanyayı destekleyen kurumlarımızdan ikisinin öncülüğünde başlatacaklar.
Sunduğunuz katma değerleri alabilir miyiz?
Türkiye’deki binalarda enerji performansı iyileştirme politikaları kapsamında T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 Aralık 2020 tarihinde Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) için Rehber Kitap yayınlandı. ZeroBuild Türkiye’21 ile yürürlükteki kanunları göz önüne alarak, önemli katkılar sağlayan NSEB rehberinde yapılan tanımlamaların bir adım ötesine uzanarak Sıfır Enerji Binalar kavramına dikkatleri çekmenin ötesinde, Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirilen Sıfır Enerji Binalara dönüşümün ülke gündemimizde de bir an önce yer alması için yeni binalar, mevcut binalar ve kültürel miras değeri olan binalarda hem ulusal ölçekte, hem de yerel ölçekte yapılması gerekenleri kanaat önderleri ve icraatçılar ele alacağız. Bu forumda çıkacak sinerjiye çok inanıyoruz, zira konuyu her boyutta düşünüp, tüm paydaşlara ulaşmayı hedefledik. Gönüllülük ilkesi ile yola çıktığımız çalışmamızda uluslararası saygınlığı olan kanaat önderleri “çorbanın içinde tuzumuz olsun” diyerek bizlerle bilgilerini, tecrübelerini paylaşmayı kabul ettiler. Bu süreç tahmin ettiğimizden iyi gidiyor. Katılım sayıları beklentimizin ötesine geçti. Sekreteryamızda kurduğumuz ağ liderleri yapısı ile Türkiye’de her tarafa ulaşma ve sesimizi duyurma şansımız oldu. Hem üniversiteler, hem de mesleki ve teknik liseler ölçeğinde gençlerin bizlere katılma talepleri enerjimizi yükseltti. İlaveten ve çok önemsenecek bir nokta da, yerel malzeme imalatçılarımız ve tedarikçilerimizin Sıfır Enerji Binalar özelinde yaptıkları çalışmaları somut çıktıları ile forumumuzda sunacak olmaları.
Tükettiğimiz enerjiyi en aza indireceğiz
Küresel ısınma düzleminde binalardaki enerjiyi ve bu anlamdaki teknolojiyi değerlendirir misiniz?
IPCC Altıncı Değerlendirme Raporu politika yapıcılar için özetinde “İnsan etkisinin atmosferi, okyanusu ve toprağı ısıttığı kesindir. Atmosferde, okyanusta, kriyosferde ve biyosferde yaygın ve hızlı değişiklikler meydana geldi… İnsan kaynaklı iklim değişikliği şimdiden dünyanın her bölgesinde birçok aşırı hava ve iklim olaylarını tetikliyor…” deniyor. Bu rapor ile sıcak dalgalar, yoğun yağışlar, kuraklıklar ve tropik siklonlar gibi aşırı uçlarda gözlemlenen değişiklikler ve özellikle bunların insan etkisine atfedilmesi konusunda elimizde güçlü kanıtlar var. Kaliforniya’da kasaba yok eden, komşumuz Yunanistan’ın ikinci büyük adasını harap eden, Sibirya’da dev ölçekte alanları yutan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca en fazla orman alanını, içlerindeki yaşamları ile beraber küle dönüştüren yangınlar, benzeri görülmemiş “ısı kubbesi”nden kaynaklandı. Geçen ay, Almanya ve Belçika’da tablo gibi kasabaları süpüren ve 200’den fazla insanı öldüren seller meydana geldi. IPCC Altıncı Değerlendirme Raporu’na göre Nijerya, Lagos gibi kıyı mega kentleri, 20. yüzyılın başından bu yana yaklaşık 20 cm’lik ortalama deniz seviyesindeki artışın neden olduğu sık ve yaygın sel baskınlarıyla başa çıkmakta zorlanıyorlar. Okyanuslar yükseliyor çünkü buzullar ve buz tabakaları eriyor ve daha sıcak su, soğuk sudan daha fazla hacim kaplıyor. Bu ay Karadeniz kıyılarımız, aşırı yağışların etkisi altında can ve mal kayıpları ile başa çıkmaya çalışıyor. Tüm bunlar, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu yüzde 47 artıran ve daha da güçlü bir sera gazı olan metan konsantrasyonunu büyük ölçüde artıran insan faaliyetinin neden olduğu küresel ısınmanın sonucu. IPCC, “Küresel yüzey sıcaklığı, dikkate alınan tüm emisyon senaryoları altında en azından yüzyılın ortalarına kadar artmaya devam edecek.” diyor. Bu yüzden, yarattığımız daha sıcak dünyaya uyum sağlamaktan başka seçeneğimiz yok ve şimdi içinde yaşamak zorundayız. Aşırı sıcaklık, kuraklık ve yangınla başa çıkmak için orman yönetimi yöntemlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Ama daha büyük zorluk, gelişmekte olan dünyada milyarlarca insanın fosil yakıtları yakmak yerine sürdürülebilir enerji kaynakları aracılığıyla orta sınıf yaşam standartlarına ulaşmasının yollarını bulmak. Bu nedenle, güneş enerjisi ve enerji depolama gibi yeni teknolojilere yapılan yatırımların önceliklendirilmesi gerekiyor. IPCC’ye göre hala ufak bir şansımız var. Bu şansımızı değerlendirmek bizim ellerimizde. Öncelikle tükettiğimiz enerjiyi en aza indireceğiz. Bunu yapmak için elimizde her türlü bilgi, insan kaynağı ve malzeme mevcut. Sonrasında da hala ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağız. Ne dersiniz? Yapabiliriz; değil mi? Haydi hemen şimdi, siz de ücretsiz forumumuza kayıt olun ve hep beraber gelecek nesillerin bizleri güzel anmasını sağlayalım. Yüzde 100 Sıfır Enerji Binalara dönüşümü desteklemek amacıyla kamu, özel sektör, akademisyenler, gazeteciler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi buluşturacak olan ZeroBuild Türkiye’21’in, 22-26 Eylül 2021 tarihleri arasında 5 gün boyunca dijital ortamda ve eş zamanlı simultane çeviri hizmeti ile gerçekleşeceğini buradan da duyurmak isteriz. Ortak akılla, çok çalışarak hedeflerimize en kısa zamanda ulaşmaya çalışıyoruz.
ÖZEL HABER
Ahmet Doğan-KOBİLIFE