Yükleniyor
LÖSEV kelimesi bile aslında birçok şeyi anlatmaya yetiyor. Bir başarının adıdır LÖSEV… Şairin dediği gibi ‘umutsuzluğun yatıştırılıp, umudun dürtüldüğü’ yerdir LÖSEV… LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Dr. Üstün Ezer’in “…440 TL (Dört yüz kırk lira) eden bir televizyonu lösemili çocuklarımıza çok görmüşlerdi. Artık bıçak kemiğe dayanmamış, saplanmıştı. Bir şeyler yapmalıydık. İşte bu isyanla 8 Kasım 1998’de bir masa bir sandalye ile LÖSEV kuruldu” cümlesi aslında her şeyi özetler nitelikte. Bir mucizenin adı olan LÖSEV, hepimizin gururu… LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Dr. Üstün Ezer, LÖSEV’in nasıl bir haklı isyan sonucunda ortaya çıktığını ve nasıl bir ‘umut penceresi’ açtığını belirtti. Editör Ahmet Doğan’ın sorularını LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Dr. Üstün Ezer yanıtladı. Röportajıng erçekleşmesinde emeklerinmi esirgemeyen Füsun Emecan Özcan’a özellikle teşekkür ederiz.
LÖSEV, BİR İSYANLA KURULUYOR
LÖSEV, ülkemizin yüz akı, gurur tablomuzun en başındaki STK’larından. LÖSEV’in hikayesini, nasıl, hangi şartlarda ortaya çıktığını anlatır mısınız?
1990’lı yıllarda bütün Lösemili çocukları kaybediyorduk. Halbuki bu bir kara kader olmamalıydı. Ankara’da çalıştığım bir hastanenin yönetimi ve hastane başhekimliği tasarruf tedbirlerini bahane ederek o günkü para ile 440 TL (Dört yüz kırk lira) eden bir televizyonu lösemili çocuklarımıza çok görmüşlerdi. Artık bıçak kemiğe dayanmamış, saplanmıştı. Bir şeyler yapmalıydık. İşte bu isyanla 8 Kasım 1998’de bir masa bir sandalye ile LÖSEV kuruldu.
MADDİ-MANEVİ DESTEK SAĞLIYORUZ
LÖSEV, çok önemli işlere imza atıyor? LÖSEV’in çalışmalarını, hayata geçirdiği işleri, etkinlikleri anlatır mısınız?
Kurulduktan 2 yıl sonra Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu, 2010 yılında tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerimiz için Lösemili Çocuklar Köyü’nü hayata geçirdik. 2015 yılında ülkemizin en donanımlı Lösemili Çocuklar Kenti ve multidispliner hastanesi LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi’ni ülkemize kazandırdık. 22 yıldır başta lösemili çocuklarımız olmak üzere bütün kanser hastalarımıza eşit ve ihtiyaçları oranında maddi yardımlar sağlıyoruz. Hijyen paketinden pijama ve terliğe kadar hastane yardımları yapıyoruz. Evlerine buzdolabından genç odasına, kırmızı etten kömüre, sosyal ihtiyaçlarına, eğitim bursuna, Paris’ten Amerika’ya uzanan gezilere kadar maddi manevi destekler sağlıyoruz.
LSV DÜKKAN ÜRÜNLERINI KULLANARAK YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ
LÖSEV’e insanlar nasıl, ne şekilde yardımcı olabilir?
Bağışçılarımız var, eksik olmasınlar büyük destekler veriyorlar. Bir de göz bebeğimiz gönüllülülerimiz olmazsa olmazımızdır. Lösemili çocuklarımıza yapılacak en büyük iyilik LÖSEV’i yakından tanımak ve tanıtmaktır. Anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, öğretmenleri ve velileri okullarında, iş yerlerinde, sosyal çevrelerinde Vakfımızın çalışmalarını anlatarak bilinçlenme ve farkındalık sağlıyorlar. LÖSEV İncileri gönüllülerimiz okullarında, LÖSEV Fayda Topluluklarımız üniversitelerinde lösemi ve kanser başlıklarıyla etkinlikler düzenleyerek sosyal sorumluluk çalışmalarında yer alıyorlar. Aynı bilinçle işyerlerinde kurum elçimiz olup çalışma arkadaşlarını kansere karşı bilgilendirip LÖSEV’e destek olarak hayat verdiğimiz çocuklara yardım sağlıyorlar. LSV Dükkan ürünlerini kullanarak çocuklarımızın tedavilerine kaynak yaratırken kendi sağlıklarına da yatırım yapabilirsiniz. LÖSEV e gönüllü olarak lösemili kanserli çocuklarımızın yanında olup bu ailenin bir parçası olabilirsiniz ( www.losev.org.tr ).
TENEKE BİR MASA VE SANDALYE İLE LÖSEV’İ KURDUK
Kendinizi yıllardır LÖSEV’E adadınız. Nasıl bir duygu bu, anlatır mısınız?
Ankara SSK’da doktorluk yaptığım sürede lösemili çocukların sayısı artarken benim de vicdan azabım artıyordu. Koşturup çırpınmama, hayatımı lösemili yavrularıma adamama, gece gündüz demeden başlarında durmama rağmen başarılı olamıyorduk. Bir şeyler yapmalı, tüm çocukların kaybedilmesine izin vermemeliydik. Çünkü çocuklar lösemiden ölmüyorlardı. Onlar hastane enfeksiyonlarından, bakımsızlıktan, parasızlıktan ve umutsuzluktan melek oluyorlardı. Ne hastane yönetimi ne de başka doktorların kılı bile kıpırdamıyordu. Lösemili çocukların hemen hepsinin kaybedilmesine isyan ederek teneke bir masa ve sandalye ile LÖSEV’i kurduk. LÖSEV’in kurulduğu yıllarda %20’lerde olan Löseminin tedavi başarısı aradan geçen 22 yılda lÖSEV’de %92’lere çıkarıldı. Türkiye’ye değil tüm dünyaya sesimizi duyurduk. Çocuk Hakları alanında dünyanın en önemli ve saygın kuruluşlarından biri olan World of Children Vakfı çocuk hakları nobeli olarak nitelendirdiği ödülünü Türkiye’den alan ilk kişiyim. Bugün 45 bini aşkın kayıtlı hastamızla umut olmaya devam ediyoruz.
Dr. Üstün EZER kimdir, size tanıyabilir miyiz?
Kayseri’de 1958’de doğdum. Tüm hayatım Ankara’da geçti. Eğitime 5 yaşındayken başladım. 6 yaşından itibaren yaz tatillerinde her sene bir yerde çıraklık yaparak; boyacılık, radyoculuk, matbaacılık, esnaflık, inşaat malzemeleri satıcılığı gibi meslekler öğrendim. Bana aşı yapan bir doktordan etkilenerek mesleğimi küçük yaşta seçtim. 1974’de Ankara Tıp Fakültesi’ni kazandım ve 1981’de doktor oldum. Kastamonu’da 2 yıl doktorluk sonrasında Kırklareli’de 18 ay askeri Tabiplik yaptım. Ankara Gazi Tıp Fakültesi’nde İhtisas yaparak 1991 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldum. 1992 – 1994 yıllarında Gazi Üniversitesi’nde Çocuk Kan Hastalıkları (Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji) ihtisasını tamamladım. Ankara SSK Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Hematoloji Servisini kurarak ilk Lösemili Çocuk Hastasını yatırıp, tedavi ettim. Ardından “Bir çocuğun hayatından daha değerli bir şey olamaz” diyerek güvendiğim doktor arkadaşlarım ve Lösemili Çocukların babaları ile LÖSEV’i kurdum.
ÇOCUKLAR EŞİT DOĞAR VE EN İYİ SAĞLIK HİZMETİNİ, EN İYİ KOŞULLARDA ALMAK HAKKINA SAHİPTİRLER!
Ne lösemi ve kanser ne de yoksulluk yavrularımızın, tüm vatandaşlarımızın kaderi değildir. Tüm çocuklar eşit doğar ve en iyi sağlık hizmetini, en iyi koşullarda almak hakkına sahiptirler. LÖSEV hem lösemili çocukların hem de yetişkin hastalarının %100’lere varan oranda tamamen iyileşmesi için çalışıyor. Biz büyüklerin en önemli sorumluluğu da tek bir çocuğumuzun bile lösemi veya kanser olmasına izin vermemektir. Kanserojensiz bir yaşam onların hakkıdır. Sebze ve meyvelerin güvenliğinin tehdit altında olduğu şu günlerde LÖSEV Gıda Çiftliği doğal tarım ürünlerini sizlerle buluşturuluyor. Bunlardan biri de tarım ilaçsız kimyasal katkısız etilen gazsız ve parafınsiz doğal LÖSEV Satsuma Mandalina. LÖSEV güvenceli mandalinalarla kendi sağlığınızı korurken lösemi ve kanser hastası çocuklara ücretsiz sunulan hizmetlere destek verebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin 81 ilindeki köy okullarından yoksullukla mücadele eden mahallerine kadar meyveye erişemeyenler için toplu satın alabilir dilediğiniz yere gönderebilirsiniz. Tüm duyarlı kişi ve kuruluşları destek olmaya davet ediyoruz.
ÖZEL HABER
Ahmet Doğan-KOBİLIFE