Emre Sönmez: Schunk, otomasyon odaklı çözümlerle öne çıkıyor

Almanya Stuttgart merkezli Schunk, 1945 yılında Friedrich Schunk tarafından bir aile şirketi olarak kuruldu. Dünya çapında 50’den fazla ülkede faaliyet gösteren Schunk’un 9 fabrikada ve 35 ülke şirketinde 3 bin 500’den fazla çalışanı bulunuyor. Robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgâh iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları alanında dünya lideri olan Schunk’un “takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri” ve “otomasyon’’ olmak üzere iki ayrı ana faaliyet alanı bulunuyor.

Editör Ahmet Doğan’ın sorularını yanıtlayan Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez şu bilgileri verdi:Takım tutucu ve iş parçası bağlama sistemleri içerisinde; takım tutucular, torna aynaları, ayna çeneleri, sabit iş parçası bağlama sistemleri, çabuk palet değiştirme sistemleri, manyetik tablalar, manyetik kaldıraçlar ve özel hidrolik genleşme teknolojisi ürünleri yer alıyor. Otomasyon sistemleri içerisinde ise robot elleri, tutucular (gripperlar), döner modüller, lineer eksenler, robot aksesuarları, modüler montaj teknolojisi ve modüler robotik ürünler mevcut. 2007 yılında Türkiye pazarına giriş yapan Schunk, teknoloji öncüsü bir marka olarak dünya pazarındaki gücünü kısa sürede Türkiye’ye de yansıttı. Schunk Türkiye olarak her yıl ortalama yüzde 30 büyüme sağladık ve gösterdiğimiz bu başarıdan dolayı Schunk global tarafından 2015 yılında Ortadoğu’nun merkez üssü seçildik. Şu anda Türkiye’deki faaliyetlerimizi 11 bölge üzerinden yürütüyoruz. İstanbul Anadolu (İstanbul-Bolu); İstanbul Avrupa (İstanbul-Edirne); Bursa Bölgesi(çevre iller); İzmir Bölgesi(çevre iller); Ankara Bölgesi (Bolu-Sivas), Konya Bölgesi (çevre iller), Batı Karadeniz Bölgesi; Doğu Karadeniz Bölgesi; Akdeniz Bölgesi, Güneydoğu Bölgesi, Doğu Anadolu olarak sıralayabiliriz. Bu bölgelerde ana sanayideki pek çok firma ve büyük yan sanayi kuruluşlarına ihtiyaçlarına yönelik ürün ve çözümler sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye organizasyonumuzu daha da büyüterek çok daha fazla şirkete inovatif ürün ve çözümlerimizle katma değer katabilmeyi amaçlıyoruz.

Makine mühendisliği, robotik, otomasyon ve montaj yönetimi

Schunk’ın otomasyon süreçlerini tanıyabilir miyiz? Elektrik-elektronik çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Üretimlerinizde elektrik-elektronik ve otomasyon nasıl bir öneme sahiptir?

Schunk olarak son yıllarda dijitalleşmeye ve otomasyona odaklanıp kaynaklarımızı ve bilgi birikimimizi bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Özellikle mekatronik ve giderek daha zeki iş bağlama ve tutma sistemleri alanında yüksek oranda büyüme hedefliyoruz. Makine mühendisliği, robotik, otomasyon ve montaj yönetimi alanlarındaki iş ortaklarımızla dünyanın önde gelen otomotiv markalarına ve tedarikçilerine ürün ve çözümlerimizi sunuyoruz. Sunduğumuz çözümlere kısaca değinmek isterim. Akıllı gripperlar; gripper çenelerinin pozisyon, hız ve kuvvet kontrolünü sağlıyor ve bu ürünlerimiz Profinet, EtherCat, Profibus ve CAN haberleşme ara yüzleriyle çalışıyor. Bu teknolojimiz; entegre motor ve kontrol teknolojisiyle Schunk tutucularının uzun ömürlü, güçlü ve yüksek hassasiyetli yapısının bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Plug&play ürün grubunun dünyadaki ilk üreticisi firması olarak tutucudan takım değiştirmeye, kuvvet tork ölçümü yapan sensörlerimizden kolaboratif ve hafif robotlara kadar geniş bir yelpazede ürünler sunuyoruz. Bu ürün gurubumuzdaki özel olarak ayarlanmış mekanik ara yüzler ve adaptörler, tüm modüllerin bir araya gelmesini ve değiştirilmesini kısa zaman içinde mümkün kılıyor. Bu sayede otomasyona yeni başlayanlar için uygun hale geldiği gibi metal işleme, otomotiv, elektronik ve benzeri birçok sektördeki profesyonellere hitap ediyor. Adheso tutucularımız ise temiz çalışma ortamlarında, pürüzsüz ve düzgün yüzeye sahip parçaları üzerinde kalıcı gerilim bırakmadan ve enerji verimliliği sağlayarak taşınmasını sağlıyor. Bu ürünümüz; çoğunlukla elektronik, gıda ve medikal sektöründe tercih ediliyor.

Nesnelerin interneti

Geçen sene Türkiye sanayisinin ilk 5G senaryolarında yer almak üzere gerçekleştirilen imza töreninde bulunmuştunuz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Teknolojide yeni bir devrim olan Endüstri 4.0 hayata geçirilirken Schunk olarak bu teknolojiye uygun hızı sağlayacak 5G uygulamalarının da bir parçası olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Nesnelerin İnternetinden bahsettiğimiz ve teknolojinin büyük bir ivmeyle hızlandığı bu dönemde; durum, süreç izleme ve iletişimin doğrudan bileşen düzeyinde yapıldığı ürünlerimizle biz de bu verimliliği artıracak sisteme entegre oluyoruz. Endüstri 4.0 ile başladığımız sanayideki devrimi, 5G akıllı üretim teknolojileri ile bir sonraki adıma taşıyoruz. Türkiye olarak, insansız hava araçları, elektrikli otomobiller gibi pek çok alanda başarıyla hayata geçirdiğimiz ülkemizin teknolojik dönüşüm hamlesini endüstride 5G kullanımına geçerek dünyada buna öncülük eden ülkeler arasında yer almak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Akıllı, öğrenebilen, hissedebilen, yapay zekâ algoritmalarıyla kontrol edilebilen teknolojileri platformlarını mevcut iletişim protokollerine göre 5G bağlantısıyla hem kendi içinde hem dışarıdan çok daha hızlı haberleşebilir hale getiriyoruz. 5G teknolojisinin yakın gelecekte hayatımızın önemli bir parçası olacağını ve pek çok endüstride teknolojiye yön vereceğini düşünüyoruz. 5G teknolojisi yeniliklerin çıkış noktası olacak ve yeni fırsatları ortaya çıkaracak. Bunu da daha geniş bir haberleşme ağı, daha istikrarlı ve kararlı internet bağlantısı ve daha hızlı data transfer hızıyla gerçekleştirecek. Özellikle üretim alanlarında esnek, hızlı ve verimi ciddi oranda artıracak olan 5G uygulamasının hayatımıza katılmasıyla ticari kapasitenin artışını heyecanla bekliyoruz.

ÖZEL HABER

Ahmet Doğan-KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir