Her 100 KOBİ’nin 70’i Karel iletişim sistemleri üzerinden haberleşiyor

Karel Yönetim Danışmanı Nurşen Yıldırım,Karel, Ar-Ge ve üretim yetenekleriyle, dünyadaki 12 milyon kullanıcısıyla, yurtiçi ve yurtdışı dağıtım kanallarıyla, 3500’ü aşkın nitelikli çalışanıyla öncü ve lider teknoloji şirketidir. Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan şirketimiz bugün kuruluş faaliyet konusu olan telekomun yanı sıra, savunma sanayi çözümleri, anahtar teslim projeler ve elektronik üretimi alanlarında faaliyet gösteriyor. Bugün Türkiye’nin alanındaki en yetkin ve kurumsal Ar-Ge organizasyonlarından birine ve yine kapasite ve teknoloji açısından da Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş elektronik üretim tesislerinden birine sahibiz” dedi.

Türkiye’de işyeri haberleşme trafiğinin %50’si Karel üzerinden gerçekleşiyor

Karel, IT sistemlerinden nasıl ve ne şekilde çözümler sunuyor?

Telekom alanında IP telefon santralları, çağrı merkezi, video konferans çözümleri ve bu teknolojilerin bulut uygulamaları gibi çeşitli iletişim çözümlerini tasarlayıp geliştiriyor ve üreterek yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunuyoruz. 5G çekirdek şebekesi yazılımları, nesnelerin interneti, dijitalleşme, Endüstri 4.0, otomotiv uygulamaları da Telekom tarafında önemli çalışma ve proje alanlarımızdan. Dünyanın ilk 15, Avrupa’nın en büyük 3 üreticisinden biri olan Karel, Uluslararası Araştırma Şirketleri’nin (Gartner, MZA) raporlarına göre Türkiye telefon santrali pazarında açık ara pazar lideri. Bugün 700 binden fazla işletmeyle, Türkiye’de işyeri haberleşme trafiğinin yaklaşık %50’si Karel sistemleri üzerinden gerçekleşmektedir. Savunma sanayi alanında geliştirip ürettiğimiz ürünler ve çözümler Türk ordusunun yanı sıra dost ülkelerin ordularca da kullanılıyor. Kurumsal projeler faaliyeti kapsamında ise sabit ve mobil operatörler ile kamu kurum ve kuruluşlarına telekomünikasyon alanında anahtar teslim kurumsal projeler, sistem entegrasyonu, ekipman tedariği, satış sonrası hizmetler ve BÇO’ya (Bakım Çözüm Ortaklığı) kadar geniş yelpazede hizmetler sunuyoruz. Elektronik üretimi Karel’in önemli faaliyet alanlarından. Türkiye’nin en büyük ve öncü elektronik üretim merkezlerinden biri olup, yüksek standartlarla dünyanın en önemli markalarına da üretim yapıyoruz.

 Birçok alanda yabancı markalara göre avantaj sunabiliyoruz

Müşterilerinize hangi katma değerleri sağlıyorsunuz, tercih edilmenizdeki nedenler nelerdir, rakiplerinizden hangi yönleriniz ile farklılaşıyorsunuz?

Karel olarak farklı ihtiyaçlara göre çeşitli iş modelleri ile çalışma esnekliğine sahibiz. Yalnızca üretim hizmeti verebildiğimiz gibi tasarımdan üretime anahtar teslim hizmeti de verebiliyoruz. Bu noktada tasarım değişikliği önerilerinde bulunabilen sayılı firmalardan da biriyiz. Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Karel Türkiye’nin yanı sıra Türk malı ibaresiyle 30 ülkeye ürün ve teknoloji ihracatı yapıyor. Bu bize dünya standartlarında rekabetçi olmayı sağlarken, Türkiye’deki yerli müşterilerimizin de istek ve ihtiyaçlarına, yerelleştirme taleplerine cevap verme şansı tanıyor. Buna büyük Ar-Ge gücümüzü de ekleyince, kullanılan dilden, altyapıya uygunluğa, İş yapış biçimlerinin farklılığına kadar birçok alanda yabancı markalara göre avantaj sunabiliyoruz. Bugün bunun müşterilerimize bir önemli faydası da,  siber güvenlik alanındaki riskleri minimize etmemiz.

Karel Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketinden biri

Diğer yandan Karel Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketinden biri. Ar-Ge ve üretimiyle, halka açık kurumsal yapısıyla 35 yıldır Türkiye’nin iletişimini sağlayan büyük bir marka. Bu da Tüketiciye kesintisiz uzun soluklu hizmet garantisi demek.

700 binin üzerinde işletmede Karel santral kullanılıyor

Öte yandan Türkiye’de 700 binin üzerinde işletmede Karel santral kullanılıyor. Bunun önemli sebeplerinden biri satış sonrası hizmetlerde verdiğimiz yaygın ve kaliteli destek hizmetlerimiz. Bugün 81’ilin tamamında en az 1 yetkili satış ve satış sonrası servisi olmak üzere toplamda 300 bayi ile Bilişim alanının en yaygın ve güçlü ağına sahip olmamız büyük fark yaratıyor.

Hedef ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

2021 yılında faaliyet alanlarımızın tümünde büyüme gerçekleştirdik. Yurtiçinin yanında ihracatta da büyüme gerçekleştirdiğimiz üretim alanında kapasite artırımı için planladığımız yatırımlara devam ediyoruz. Büyüme stratejimiz kapsamında organik büyümenin yanı sıra inorganik büyümeyi de bir seçenek olarak görüyor ve bu yöndeki fırsatları değerlendirmek istiyoruz.

Her 100 KOBİ’nin 70’i Karel iletişim sistemleri üzerinden haberleşiyor

KOBİ’lere yönelik ne tür uygulamalarınız ve çözümleriniz var? KOBİ’lere ne tür bir mesaj vermek istersiniz?

Uzun yıllardır Türkiye’deki her 100 KOBİ’nin 70’i Karel iletişim sistemleri üzerinden haberleşiyor. Bugün KOBİ’lere yönelik her kapasite segmentinde ve özellikte telefon santralı, çağrı merkezi, video konferans, görüntülü iletişim ve güvenlik sistemleri başta olmak üzere birçok ürün ve çözümümüz bulunuyor. Bugün değişen teknolojiyle birlikte yeni IP ve bulut bilişim çözümlerimiz de yine KOBİ’lerimizin tercih ettiği çözümlerin başında geliyor. Özellikle pandemi döneminde IP ve bulut çözümlerine talep oldukça arttı. Buluttan hizmet almanın avantajları tasarruf, esneklik, yeniliklere hızlı erişim olarak özetlenebilir. Bulut servislerini tercih edecek olan kullanıcıların ürün seçiminde uygulama çeşitliliği, güçlü altyapı, güvenilirlik ve destek konularına dikkat etmeleri gerekiyor.

KOBİ’ler bilişime yatırım yaparken dikkat etmeli

 KOBİ’lerin bilişim yatırımı yaparken özellikle nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Bilişim gelişen teknolojiyle KOBİ’lerin verimliliğine ve rekabetçiliğine hızla etki eder hale geldi. Bu da KOBİ’leri bilişim teknolojilerine yatırım yapmaya zorunlu kılıyor. Öte yandan da kaynak gereksinimini artırıyor. Kıt kaynakların verimli kullanımı için bu harcamaların dikkatli yapılmasını önemli hale getiriyor. Seçim yaparken en önemli konuların başında siber güvenlik geliyor. KOBİ’lerin alacakları yazılım ve donanım bazlı bilişim ürün ve hizmetlerinde buna özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.  Bu da kaynağı ve kontrolü mümkün çözümleri tercih etme zorunluluğu getiriyor. İhtiyaç analizinin iyi yapılması da önemli. Yeni diye ya da ucuz diye alım yapmak ciddi kaynak israfına yol açabilir. Burada doğru karar almak için uzmanlığa önem vermek gerekiyor. Bakım ve satış sonrası destek hizmetlerinin bilişim çözümleri kullanımında verimliliğe etkisi de büyük. Bu yüzden güvenilir ve yaygın destek hizmetleri seçim kararlarında etkili olmalı.

ÖZEL HABER

Ahmet Doğan-KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir