Emlakjet Ceo’su İdikat: Yaşadığımız süreç lüks konuta bakışı değiştirdi

Emlakjet Ceo’su Tolga İdikat ile lüks konutlardaki son durumu değerlendirdik.

 Türkiye’de kendi alanımızda tek firmayız

 Emlakjet’i okuyucularımıza tanıtır mısınız?

2006 yılında kurulan ve 2014 yılında iLab Holding bünyesine katılan Emlakjet; hızlı, kolay ve keyifli emlak arama sitesidir. Yaklaşık 400bin ilan ile emlak dikeyinde lider emlak portalıdır. Emlakjet aylık yaklaşık 10 milyon trafikle, hayalindeki evi arayan kullanıcılara Jet Fırsatlar, O Ev Beni Bulsun, Yakınında Ara gibi emlak arama deneyimini geliştiren hizmetler sunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de bunu yapan tek firma olarak “Jetsat” çözümü ile, acil nakit ihtiyacı olan kullanıcılara kolay başvuru ve hızlı teklif ile 5 günde evini satma imkanı tanımaktayız.

Dublex’te 2 kat, müstakilde 6 kat artış var…!

Ülkemizde özellikle pandemi döneminde lüks villalara ciddi bir talep olduğu ve pandemi ile beraber lüks konutların satışında önemli gelişmeler yaşandığını söyleniyor. Değerlendirir misiniz?

Pandemi ile birlikte evde geçirilen sürenin artması boş vakitler için daha çok alan yaratan konut tiplerine talebi arttırdı. Emlakjet.com verilerine göre, 2021 Nisan ayına kadar olan yıllık dubleks aramaları geçen yılın aynı dönemine göre 2 katın üzerinde, müstakil ev aramaları 6 katın üzerinde artış gösterdi. Anadolu yakasında, Çekmeköy ve Beykoz gibi merkeze uzak ama müstakil hayatın olduğu ilçeler satılık konut fiyatları yıllık bazda %20’nin üzerinde artmış durumda. Pandemi döneminde okulların uzaktan eğitime geçmesinin de etkisiyle 1+1 ve stüdyo dairelerin önemli bir kısmı boş kalırken, villalar ve lüks konutlar hızlı bir şekilde alıcısıyla buluştu. Villalara artan ilgiyle birlikte İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde villa imarlı arsa talebi yükseldi, az sayıda kalan villa imarlı arsaların fiyatları inşaat maliyetlerini karşılayamayacak seviyede yükselerek faiş arsa fiyatları oluşmasına sebep oldu.

Talep ile arz arasında bir dengesizlik var

Ülkemizde konut satın alımında ne kadarlık bir bütçe genelde oluşturulabiliyor? Ortalama bütçeleri değerlendirir misiniz? Ne kadarlık fiyatın üstündeki emlaklar ‘lüks’ konuta giriyor?

 Emlakjet’in 2020 Nisan ayında yayınladığı satılık bütçe araştırmasına göre, satılık konut arayan kullanıcıların %8’i 1 milyon TL’nin üzerinde bütçeye sahip, bu oran İstanbul özelinde %14. Bununla birlikte araştırma sonuçlarına göre satılık ev arayanların %70’i 500 bin TL’nin altında daire arıyor. İlan dağılımına baktığımızda 500 bin TL altı dairelerin tüm ilanlar içindeki oranı %55. Bu sonuçlara göre talep ile arz arasında bir dengesizlik görünüyor. Lüks konuta bütçesi olan kullanıcının hayalindeki evi bulmak için seçenekleri daha fazla. Yine ilan yüzdeleri incelendiğinde Türkiye’de 1 milyon TL üzerinde satılık dairelerinin oranı % 14, İstanbul’daysa %31 büyük iller dışında oda sayısına göre 1+1 veya 2+1,  500 bin TL üzerinde daireler rahatlıkla lüks olarak adlandırılabilir. Ankara ve İzmir’de bazı bölgelerde 1 milyon TL üzerindeki daireler lüks sayılabiliyor, bu illerde en çok tercih edilen bölgelerde lüks konut fiyatları 3 ile 5 milyon TL seviyelerine ve üzerine çıkabiliyor. İstanbul’da ve Aydın, Muğla gibi popüler tatil beldelerinde en çok tercih edilen deniz manzaralı veya denize yakın lüks sayılan daire fiyatları, 3+1 üzerindeki rezidans ve havuzlu villa fiyatları en düşük 5 milyon TL’den başlıyor. Lüks daire piramidinin en üst basamağı sayabileceğimiz İstanbul’daki yalı dairelerinin fiyatları ise bölgesine göre 100 milyon TL ile 500 milyon TL arasında değişiyor.

Konut arayan kullanıcı sayısı, 2020 yılının önceki aylarına göre yüzde 71 arttı

Dolardaki yükseliş sektörü nasıl etkiledi? Banka kredileri 0.79’lar seviyesinde idi. O sıralar emlakta ciddi bir patlama yaşandı adeta, şimdi yine krediler 1’in üzerinde. Bu durum sektörü nasıl etkiledi?

 Geçtiğimiz yıl korona pandemisinden etkilenen gayrimenkul sektöründe özellikle haziran ayında kamu bankalarının açıkladığı düşük konut kredi faizleri can suyu olurken, Emlakjet verilerine göre Haziran ayında konut arayan kullanıcı sayısı, 2020 yılının önceki aylarına göre yüzde 71 arttı. 2020 yılı Temmuz ayında 229 357 konut satışı ile rekor konut satışı kaydedildi. 2021 yılında faiz oranlarında benzer bir teşvik uygulanmaması, ve dolar kurundaki artışın da etkisiyle inşaat sektöründeki birim fiyatların yüksek oranlarda artış göstermesi konut satışlarını olumsuz etkiledi. Pandemiyle birlikte gelen kısıtlamalar da Ocak ve Şubat ayında gayrimenkul sektöründe beklenenin altında satış sonuçları gösterdi. Mart ayında pandemi kısıtlamalarının hafiflemesi ve kredi faiz oranlarının az da olsa düşmesiyle satışlar tekrar 100bin bandının üzerine çıktı. Pandemi kısıtlamaları talebin ertelenmesine, dolayısıyla önemli bir talep birikimine yol açıyor. Bu birikme finansal teşvik olmasa da normalleşme döneminde sektörün canlanacağına işaret ediyor. Mayıs ayındaki 17 günlük kapanmanın bitimiyle piyasadaki hareketlenme ve kendi iç datalarımızdan da gözlemlediğimiz konut arama trafiğinin artması da bunun bir anlamda ön göstergesi.

ÖZEL HABER

Ahmet Doğan-KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir