Yükleniyor
Eliminasyon Diyeti Nedir?
Eliminasyon diyeti son dönem sıklıkla adını duyduğumuz otoimmün inflamatuar hastalıkları olan bireylerde mucize sonuçlar yaratan tedavi edici nitelikte bir diyet sistemidir. Diyet süreci en az 21 gün belirli gıda gruplarının beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker beslenme düzenine geri eklenmesi ve olası reaksiyonların izlenmesini içerir. Zayıflamak amacından çok, otoimmun ya da kronik inflamatuar hastalıklar gibi ciddi rahatsızlıklardan kurtulabilmenize bağırsaklarınızı tedavi ederek destek olur.
Eliminasyon diyetinin besinleri tekrar tanıtma döneminde; elimine edilen gıdalar teker teker vücuda geri tanıtılarak bir ya da iki gün olası reaksiyonlar gözlemlenir. Bu gıdaların tüketimi sonrası vücutta hazımsızlık, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi semptomlar oluştuysa son tüketilen yiyecek besin intoleransınız olan bir yiyecektir ve artık o besini tüketmemeniz gerekir. Dünyanın en güvenilir ve aynı zamanda en ucuz gıda intolerans testi eliminasyon diyetidir. Özellikle bir hastaneye gidip kan tahlili vermenizi ya da özel bir test satın almanızı gerektirmez.
Eliminasyon diyeti kimler için uygundur?
Yaklaşık 4 yıldır, fonksiyonel tıp diyetisyeni olarak yolum bir çok bağışıklık sisteminin vücuda karşı açtığı bu oto immün savaşta romatoid artrit ,hipotiroidi ,fibromiyalji vb tanı almış bir çok hasta ile kesişti. Eliminasyon diyeti sayesinde onlara iyi gelmeyen besinleri bulduk ve beslenme listeleri oluşturduk. Eliminasyon diyeti sonuçsuz kalan bir vaka görmedim kutu kutu ilaçlara veda eden danışan öyküleri anlatabilirim.
Peki kimler eliminasyon diyeti uygulayabilir? Sindirim problemleri yaşayanlar, özellikle gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemleri olanlar, kronik yorgunluk, baş ağrıları, ishal, kabızlık, huzursuz bacak sendromu, ciltte döküntü veya kaşıntı gibi şikayeti olan bireyler rahatlıkla yapabilir.
Aynı zamanda kronik yorgunluk, hipotiroidi, romatoid artrit ,migren atakları, fibromiyalji, irritabl bağırsak sendromu yaşayan insanlar uygulayabilir.
Bu tarz şikayeti olmasa da herkes hayatında yılda 1 kez, hatta yapabiliyorsa 2 kez bu diyeti yapması bedenini resetlemek bağırsaklarını temizlemek daha iyi çalışır forma getirmek için uygundur.
Besinlerin kısıtlanmasına dayalı bir diyet sistemi olması uzun süreli ve uzman kontrolünde yapılmasını gerektiri. Aksi takdirde yapılan diyetler beslenme eksikliklerine neden olur. Bu sebeple eliminasyon diyeti bir hekim ve diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır. Kontrollü ve protokole bağlı kalarak uygulanmadığında; doğru besini bulmak mümkün değildir ve farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
DİYETTE HANGİ BESİN GRUPLARI TÜKETİLMEZ?
Diyetisyen Gözde Çelik kişiye özel besin gruplarının değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Ancak başlıca, ‘şeker, süt ve süt ürünleri ve gluten içeren gıdalar’ bu beslenme planında kesin olarak yer almaz. Bu besinler her listeden çıkarılması gereken alerjenlerdir. Alerjen olduğu için ‘yumurta, yer fıstığı, dana eti’ ve GDO içeriğinden dolayı ‘mısır, soya’ listelere eklenmez. Ayrıca kuru baklagiller ve tahıllar tüketilirken, fermente edilmelidir.