Doğan:“Yönetim danışmanlığı geçici bir süreç değildir”

YD Vizyon Yönetim ve İnsan Kaynakları Danışmanlığı kurucusu Yurdakul Doğan ile yönetim danışmanlığı üzerine konuştuk.

Yönetim Danışmanlığı hizmetinden faydalanmak için herhangi bir ön koşul var mıdır?Yönetim Danışmanlığı ihtiyacı olan her firma bu hizmetten yararlanabilir mi?

Yönetim danışmanlığı için ön koşul; patronların ve şirket yönetiminin kurumsallaşmanın, sürdürülebilirliğin, değişim yönetiminin hayati önem taşıdığının, bunun için destek almaları gerektiğinin ve hızlı olmaları gerektiğinin farkında olmasıdır. Kalıcı olmak ve Krizleri atlatabilmek için kurumsallaşma şarttır. Agile/Çeviklik değişime ve gelişime hızlıca ayak uydurabilmek için artık en önemli kavramlardan biridir. Gelişen dünyada artık hızlı olanlar ayakta kalabileceklerdir.

Bütün firmaların bu hizmetten yararlanmaları gerekiyor. Yönetim danışmanlığı geçici bir süreç değildir. Sürekli olmalıdır. Bilgi, teknoloji, gelişim ve birçok şey sabit değildir. Endüstri 4.0, yapay zeka geldi, pandemi süreci yaşanıyor. Bu sebeplerle sistemler, yönetimler süreçler yenileniyor.Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.

Büyük şirketlere bakıldığında yönetim kurullarında yönetim danışmanı olan bağımsız üyeler var, belli kriterlere bağlı olarak yasal zorunluluğu da var.

Şirketlerin Yönetim Danışmanlığı ihtiyacı hangi faktörlere göre belirleniyor?

Şirketler insan kaynakları, performans yönetimi ve büyüme gibi konularda ihtiyaçları olduğunu düşünüyorlar. Tabiki bunlar çok önemli. Kurumsal olmayan şirketin çalışma sürecinde bir çok sorun ortaya çıkar ve prestij kaybeder. Öncelikle bir kurumsal analiz yapılmalıdır ve şirketin durumu ve ihtiyaçları belirlenerek planlama yapılmalıdır. Kurumsallaşma bir bütündür. Şirketin parası, çalışan sayısı ve kapladığı alan kurumsal olduğunu göstermez. Kısaca; nasıl bir yönetim, çalışma ve iletişim sistemine sahip olduğudur. Yönetim danışmanı şirket için hem kurumsal ve sürdürülebilir olmak hem de kalıcı olmak için sürekli destek alınması gereken kişidir.

Yönetim Danışmanlığı projelerinde başarıya ulaşmak için gerekli şartlar nelerdir?

Öncelikle patronların, yönetimin kurumsallaşmanın, değişime ayak uydurmanın ve hızlı olmaları gerektiğinin farkında olması ve karar vermesi gerekiyor. Tabi çalışanlarında değişime hızla adapte olmaları gerekir. Şirket yönetimi ve çalışanlarıyla doğru işbirliği ve açık iletişimde çok önemlidir.Endüstri 4.0 hayatımıza girdiğinde bir holding yöneticimiz ‘bizim ona ihtiyacımız yok’ demişti. Ancak Tüsiad raporlarında zorunlu sektörlerde ilk sırada kendi sektörleri geliyordu. Bu holdingle aynı zamanlarda kurulmuş başka bir holdingimiz arasında şu anda belki birkaç yüz kat fark var.

Dolayısıyla farkındalık ve gelişime açıklık hayati önem taşıyor. Ayrıca Yönetim danışmanının ve ekibinin iş hayatında, ulusal ve uluslararası yapılarda iş tecrübesi yaşamış olması gerekir. Bir kurs ya da sertifika yönetim danışmanı olabilmek için yeterli değildir.

YD Vizyon olarak çoğunlukla halen yönetimde olan ulusal ve uluslararası liderlerle çalışıyoruz. Dolayısıyla tecrübesi de doğru referansı da hazır oluyor.Her şeyi biliyoruz düşüncesine sahip olunmaması gerekir.

Yönetim danışmanının tecrübeli bir ekibi olmalı, keskin gözlem ve analiz gücü, hızlı karar alabilme, değişime yatkınlık, süreç yönetimini sağlayabilme, uygulama ve sonuç odaklı olabilmelidir.Şirketleri başarısızlığa götüren birçok sebep arasında; değişimi gözlemleme ve adaptasyon eksikliği, stratejik düşünememe, uzman kişi eksikliği, kötü yönetim alışkanlıkları ve kurumsallaşamama önemli görülüyor.

Yönetim Danışmanlığı projesi başladıktan sonra süreç nasıl işliyor? Projeye başlanıldığında firmalara net bir zaman aralığı verilebiliyor mu? Bu zaman aralığı hangi faktörlere göre belirleniyor?

Önce iyi bir kurumsal analiz yapılmalı, şirketin durumu, eksikleri, ihtiyaçları net olarak belirlenmeli.Kurumsal analiz süreci şirketin yapısına göre değişiyor. Yaklaşık olarak verilebilir.Kurumsal analiz yapıldıktan sonra yapılan belirlenen çözüm ve iyileştirmelerin planlanması ve tasarım aşaması ve daha sonra da uygulama aşaması geliyor. Bu kurumsallaşma süreci de yaklaşık olarak bir zaman aralığı belirler. Uzun bir zaman olacaktır. Bu zaman içinde şirket içinde ve dışındaki gelişmeler süreyi etkiler.

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanlığının İnsan Kaynakları yönetim ve operasyonlarının başarısına katkıları nelerdir?

Yapının en önemli parçalarından biri de İnsan Kaynaklarıdır. İK analizlerinin ve planlamasının doğru yapılmadığı, eğitim ve gelişim süreçlerinin doğru planlanmadığını ve yürütülmediğini, diğer bazı süreçlerin de kurumsal ve sürdürülebilir yapılandırılmadığı zaman çok sıkıntılar yaşandığını görüyoruz.

İnsan kaynakları yönetiminin, yapısının ve süreçlerinin kurumsal bir yapıya kavuşması, sürdürülebilir ve değişime hızla adapte olabilen bir yapıya sahip olması için İnsan Kaynakları Yönetimi Danışmanlığı da hayati bir önem taşır. Tabi burada dünyadaki problemlerin sebeplerinden %68’ le ilk sırayı alan iletişim sisteminin de doğru yapılandırılması gerektiğini unutmamalıyız. Her yapıda olduğu gibi değişime ve gelişime açık olunmalıdır.

Bina yönetim danışmanlığının bina/site yönetimine katkısı nedir?

Bina/Site yönetimi sadece aidat toplamak değil, kısaca; asansörden elektriğe, temizlikten, ilaçlamaya, binanın hep yapısal hem işlevsel olarak yenilenmesini, birçok konuda süreci ve yönetimi içerir.Bina/site yönetim danışmanı bu süreçlerin en doğru şekilde yürütülmesini ve yönetilmesini sağlar.

Şirketlerimiz kurumsallaşmaları gerektiğinin ve değişimin sürekli olacağının farkında olmalıdır.Sürekli öğrenmeye, değişime yeniliğe açık olunmalı. Değişimlere göre bilgi ve süreçler yenilenmeli.Her şeyi biliyoruz yanılgısından vazgeçilmeli.Danışmanın ve ekibinin danışmanlık tecrübesinden önce kendi şirket tecrübeleri olmalarına dikkat edilmeli. Bu tecrübe olmadan şirketlerimiz gerçek gelişim sağlayamaz.

Danışman ne kadar çok danışmanlık yaparsa yapsın tabiki etkisi olsa da sonuçlar yüzeysel kalmaya mahkum kalıyor. Bölgesel ve ulusal değerlendirmeler yapıldığında bu ortaya çıkıyor. Gelecekte kurumsallaşmış, sürekli gelişen çalışanlara sahip, işe uzun vadeli bakıp değişime hızla ayak uydurabilenler ayakta kalacak.

RÖPORTAJ:GİZEM YARALI

KOBİLIFE

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir