Yükleniyor
Cengiz Elektrik Genel Müdürü Mustafa Eskiçırak, “Başta iklim değişikliği olmak üzere pek çok nedenlerle yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynakları yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynakları temelli projelerimizin sayısını artırmayı planlıyoruz” dedi. Cengiz Elektrik Genel Müdürü Mustafa Eskiçırak ile Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini konuştuk.
Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük ikinci hibrit enerji santralini kurduk
Cengiz Holding Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralını kurdu. Santralın büyüklüğü, maliyeti ve ne kadar sürede kurulduğu hakkında bilgi verir misiniz?
Bingöl’de bulunan ve geçtiğimiz yıl 510 megavat kurulu güce sahip olarak elektrik üretimine başlayan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) projesine 80 megavatlık güneş enerji santralini (GES) ekleyerek Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük ikinci hibrit enerji santralini kurduk. Tamamen Türk mühendisler tarafından yapılan ve 6 ay gibi rekor sürede bitirilerek işletmeye açılan proje elektrik üretimine başladı. Cengiz Holding ve Özaltın Holding’in ortaklığıyla gerçekleştirilen projenin tamamlanmasıyla HES ve GES’in toplam kurulu gücü 590 megavata ulaştı.
Hibrit santral fikri nasıl oluştu? Bu bağlamda yapılan fizibilite ve ArGe çalışmalarını değerlendirir misiniz?
Hibrit santraller tüm dünyada yaygınlaşmakta olan bir uygulama. HES’lerde çevresel ve iklimsel faktörler nedeniyle kapasite kullanım oranları düşüktür. Su rejiminin mevsimsel değişimi nedeniyle birçok HES projesinin kapasite faktörleri %25-35 arasındadır. Mevcut kapasite kullanım oranını artırmanın en uygun çözümü yardımcı kaynaklar kullanmaktır. İklimsel olarak ters verimde çalışan yardımcı kaynak kullanımı ise projenin üretim rejimini daha verimli hale getirir. Kuraklıkla yağışın birbirini dengelemesi ve ilave enerji iletim alt yapı maliyetleri oluşturmadan mevcut kapasiteyi maksimum düzeyde kullanılabilecek bir üretim tesisi oluşturulur. Yılın kurak dönemlerinde güneşlenme fazladır, yağış dönemlerinde ise güneşlenme süresi azdır. HES-GES hibrit tesisler, iklimsel değişen enerjiyi dengeleyerek sürekli bir enerji üretim tesisi haline getir. Biz bu yaklaşımdan hareket ederek, ülke ekonomisine katma değer sağlayan bu projeyi dizayn ettik. Tesisin kurulacağı coğrafya, zemin yapısı, iklim koşulları nedeniyle birden çok taşıyıcı sistem modeli geliştirdik ve çok kısa sürede projeyi hayata geçirdik.
Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük baraj, 400 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek
Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralı ülkemize hangi katma değerleri sağlayacak?
Cengiz Holding olarak enerji sektöründeki faaliyetlerimiz uzun yıllardır sürüyor. Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 510 megavat kurulu gücüyle Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük baraj. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle kurulu gücü 590 megavata çıkardık. Buradan toplam 400.000 hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz. Diğer taraftan bu projeyle toplamda yenilenebilir kaynaklarla üretilen enerjinin ülke ekonomisine doğrudan enerji ithalatını azaltan önemli bir etkisi de bulunuyor. Yapım ve işletme aşamasında oluşturulan istihdam nedeniyle de doğrudan ve dolaylı olarak 100 bin kişinin ekonomik fayda gördüğü projenin uzun yıllar ülkeye fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Proje bölgesel düzeyde de önemli faydalar sağladı. Personelin %80’i Bingöl ve çevre illerden istihdam edildi. Projenin yarattığı istihdama ek olarak, yapım süresi boyunca bölgede yaşayan nüfusun ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak toplumsal faydaya odaklanıldı. Proje kapsamında ilkokul, öğrenci yurdu, camii gibi yörenin ihtiyaç duyduğu projeler gerçekleştirildi. Sosyal destek projeleri hayata geçirildi. Her yıl 300 öğrenciye burs sağlandı. Burslar işletme döneminde de devam ediyor.
Birçok teknolojik tesisleri tasarlayabilecek insan kaynağına sahibiz
Proje tamamı ile Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilmiş. Konuyu detaylandırır mısınız?
Ülkemizde birçok teknolojik tesisleri tasarlayabilecek insan kaynağına sahibiz. Sadece kendimize güvenmemiz ve çok çalışmamız gerekiyor; bunu bu projede bir kez daha gördük. Projenin baştan sona Türk mühendislerin hayata geçirdiği bir proje olması bizim için büyük gurur kaynağı oldu. Proje yaklaşık 1.000.000 metrekarelik bir alanda uygulandı. Daha önceden dolgu sahası olan alanlar güneş santrali sahası için uygun hale getirildi. Zor ve iklimin kötü olduğu bir dönem olmasına rağmen 35 milyon metreküp toprak hareketi gerçekleştirilirken, yaklaşık 3,5 milyon metreküp beton imalatı yapıldı. 44 bin kolon profil farklı statik tasarımlarla uygulandı. 1 milyon metre kablo çekildi, yüksek verimli half-cut teknolojisine sahip 4 ayrı tedarikçiden yaklaşık 200 bin güneş paneli kullanıldı.
ÖZEL HABER
Ahmet Doğan-KOBİLIFE