Yükleniyor
Gayrimenkul Yatırım Danışmanı ve Lüks Konut Uzmanı Ayşe Fügen Arda ile, lüks konutlardaki son durumu değerlendirdik.
Gayrimenkul sektörüne geçişim kendime yaptığım yatırımlardan biri oldu
Ayşe Fügen Arda kimdir, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Hacettepe Üniversitesi ‘İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezunum ayrıca Boğaziçi ve Marmara Üniversitesi’nde ‘İşletme’ üzerine MBA yaptım. Çalışma hayatımın 27 yılı uluslar arası şirketlerde Ortadoğu, Rusya, Avrupa ve Türkiye pazarını içine alan farklı bölgelerin ‘Satış ve Pazarlama Müdürü’ pozisyonunda geçti. Sonrasında yabancı fonlu bir ilaç firması olan Deva Holding’in iştiraklerinden birinde ‘Genel Müdür’ olarak görev yaptım. Böylece hem farklı coğrafyaları gözlemleme imkanım oldu, hem de Türkiye pazarını dışarıdan yorumlayabilme şansı buldum. Fakat yine de edindiğim tüm deneyim ve tecrübelerle yetinmedim, onlarca eğitim alarak kendime yatırım yaptım ve yapmaya devam ediyorum.
Aslında gayrimenkul sektörüne geçişim de kendime yaptığım yatırımlardan biri oldu. Bu sektördeki amaçlarımdan biri; insanların gayrimenkul ile ilgili tüm kararlarını güven içinde ve yüksek hizmet kalitesinde almalarını sağlamak,ikincisi ise; ulaşabildiğim çok sayıda insana bu mesleğin ne kadar saygın ve profesyonelce yapılabileceğini göstermek ve bu mesleği kaliteli bir çizgide yapmak isteyenlere rol model olmak.
Lüksün demokratikleştiği bir çağdayız
Lüks gayrimenkul sektörü genel anlamıyla sizce ülkemizde yeterince net bir şekilde tanımlanmış mıdır? Hayatın her anlamında Lükse ulaşmak bu kadar zor olmalı mıdır, yoksa hayatı yaşanabilir kılan lüks müdür? Oscar Wilde, “Bana lükslerimi verin ihtiyaçlarım olmadan da yaşarım” demiştir. Bu çerçevede konuyu değerlendirir misiniz?
Karabiber, kil, ağaç, gümüş ve buz… Bir zamanların en gözde lüks tüketim maddeleriymiş. İnsanlar bunlara sahip olmak için tüm servetini ortaya döküyormuş. Bugün lüksün demokratikleştiği bir çağdayız. Ve insanlık böylesi bir değişimle daha önce karşılaşmamıştı. İnsanın ihtiyaç duymadığı şeyleri tüketme eğilimi insanlık tarihi kadar eskidir. Bugünün geçmişten temel farkı lüksün demokratikleşmesi ve lüks kavramının değişmesi. Eskiden ulaşılamayan ve az olan lükstü. Bugünse herkesin ulaşabileceği sıradan ürünler oldu.
Lüks Konut tanımı tam bir kargaşa içeriyor
Lüks Konut tanımı ise tam bir kargaşa içeriyor. Kime göre lüks? Kimin için lüks?
Son yıllarda LÜKS artık hayatinizin içinde satın alarak sahip olduğunuz şeyler değil yasadığınız bir hayat tarzının tamamı anlamına geliyor. İnternet ilanlarından binalardaki tanıtım afişlerine kadar tüm konut tipleri için kullanılan bir sıfat ‘’Lüks’’… Tüm konutlar lüks! Peki gerçekten hepsi lüks mü? Lüks nedir? Sadece çok pahalı konutlar mı lükstür? Birine gore çok pahalı diğerine gore değilse o konut lüks olmuyor mu? Sanıyorum benim bu konuya ve lüks kavramına bakış açım diger gayrimenkul danışmanlarından oldukça farklı. İnsanın hayatını sürdürmesi için gerekli olmayan her şey, onun için lükstür. Tanımı gereği lüks, gereksiz yani fuzuli olandır. Ama neyin ihtiyaç, neyin lüks olduğu insandan insana değişir. Her insan, kendi gelir durumuna göre, ihtiyaç ve lüks tanımı yapar. Gelirleri ve görgüleri arttıkça insanlar, bazı ürün ve hizmetleri lüks olmaktan çıkartıp ihtiyaç sınıfına sokarlar. Bazı ailelerde yemek yanında ayran, gazoz ya da kolalı içecekler içmek, sadece özel günlere ait bir lüks iken, bazılarında bunlar ekmek gibi, su gibi kabul edilen günlük ihtiyaçlardır. Bazı kadınlar sadece özel günlerde kuaföre giderken, bazıları için haftada bir iki kez kuaföre gitmek, alışkanlıklarının bir parçasıdır.
Lüksün mutlaka pahalı olması gerekmez
Ayrıca gelir düzeyi ne olursa olsun her insan, maddi imkanlarını zorlayarak, kendine bazı ayrıcalıklar sağlar. Bu bazıları için, dondurma yemek; bazıları içinse ayakkabı almaktır. Lüksün mutlaka pahalı olması gerekmez. Lüks, insanın kendisini ödüllendirmek için yaptığı şeyler de olabilir. Bana gore Lüks kelimesi kişiye, yaşam standartlarına, sosyal statüye, gelir düzeyine, göre değişir. 20-30 yıl önce bir binada asansör bulunması lükstü şimdi ihtiyaç. 50 yıl önce evler köşk tipinde, müstakil ve bahçeliymiş. Bütün bahçeli köşkleri apartmanlara çevirmişler. Şimdi İstanbul ve İzmir gibi metropol şehirlerde yaşayanlar için bahçeli evde bir hayal ve lüks. Hayatımız boyunca hayal ettiğimiz, elde etmek istediğimiz şeyler bizim için hep lüks olmuştur. Genç yaşta dubleks bir dairede yaşamayı arzu ederiz, sonra çocuklar için site içinde havuzlu ve bahçeli bir daire isteriz, çocuklar büyür sosyal yaşama yakın bölgelerde yaşamak isteriz. Yaş ilerledikçe çocuklar evlendikçe daha kolay ve daha küçük evlere geçmeyi hayal ederiz. Esasında neye sahip değilsek ve neye ihtiyaç duyuyorsak o hayal bizim için lüks oluyor. Eskiden ihtiyacımız olmayan şeyler lükstü şimdi ise ihtiyaçlarımızı karşılamak lüks oldu.
Lüks gayrimenkul uzmanı olarak buradan okuyucularımıza konuyla alakalı hangi mesajları vermek istersiniz?
Bir lüks konut uzmanı olarak diyorum ki; herkesin lüksü farklıdır? Her şehrin, o şehirdeki her bölgenin, hatta o bölgedeki sokak ve caddelere gore lüks ve prestij kavramları farklılık gösterir. Bu işi yaparken gördüm ki herkesin ‘lüks’ anlayışı da farklı. Yeni çocuk sahibi olmuş genç bir kadın için annesi ile aynı sokakta oturabilmek bir lüks, çocuklarının okuluna yakın bir bölgede yaşamak bir anne-baba için büyük lüks, engelli bir anneanneye sahip bir aile için engelli asansörü olan bir binada yaşamak hatırı sayılır bir lüks, genç bir çift için sosyal hayata yakın yaşamak lüks… Kimi için müstakil bir evde yaşamak lüks, kimi için sitede yaşamak lüks! İstanbul Boğazı’na nazır bir yalıda yaşamak lüks müdür? Prestij midir? Lüks konuta sadece konfor mu sağlar yoksa fiyatının altındaki gizli güç prestij mi sağlar? Kısaca biz değişiriz, hayatımız değişir, hayallerimiz değişir, daha iyi daha konforlu daha prestijli yaşama sahip olma arzumuz hep değişir ve gelişir ve hayatımızın her döneminde bize ait olan lüks kavramı bizimle birlikte değişir sonuç olarak yaşamak istediğimiz lüks konut hep değişir! Lüks olsun olmasın benim için bütün mülkler değerlidir bu nedenle tüm mülk sahiplerinin doğru fiyat analizi ile birlikte kaliteli ve özenli pazarlama stratejilerini hak ettiklerini düşünüyorum.
Doğru fiyat analizi, kaliteli ve özenli pazarlama stratejileri
Mülk sahipleri mülklerini teslim edecekleri danışmanları seçerken çok dikkatli olmalılar. Profesyonel ve kaliteli danışman; empati yetisi gelişmiş, sadece para için değil müşterilerine fayda sağlamak için bu mesleği yapan danışmandır. Böyle profesyonellerle çalışmalılar. Ben 8 yıldır lüks konut uzmanlığının yanısıra Coldwell Banker Türkiye çatısı altında Bağdat Caddesi Fenerbahçe ofisi olan CB Trio İst. Gayrimenkul’de profesyonel olarak ‘’Yatırım Danışmanlığı‘’ yapıyor ve ‘’Kişisel Marka’’ eğitmleri veriyorum. 35 yıllık çalışma hayatımda her zaman müşteri mutluluğu benim için öncelikli olmuştur. Martin Luter King’in dediği gibi; ‘’Ne yaparsanız yapın onun sanatçısı olun’’… Ben de gayrimenkul danışmanlığını sanki Picasso’nun resim yapması ya da Mozart’ın beste yapması gibi yapmayı seviyorum. Her başarı ile sonuçlandırdığım proje ve mutlu olmasını sağladığım her müşteri benim sanat eserim olarak hayatımda yerini alıyor.
ÖZEL HABER
Ahmet Doğan-KOBİLIFE